PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM
Lubicie ryby?
U Nas pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu na talerzu. Staramy się przede wszystkim wybierać te, które pochodzą od lokalnych hodowców, są smaczne i proste w przygotowaniu. Jedna z naszych ulubionych ryb to pstrąg łososiowy, uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega - 3.
Dzisiaj mam dla Was super przepis, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Grillowany pstrąg łososiowy, podany z masłem ziołowym, pieczonymi ziemniakami i kolorową warzywną sałatką. Pycha! Do wykonania tego dania użyłam filet świeżego pstrąga tęczowego Marinero, którego możecie zakupić w każdej Biedronce.
Pstrąga łososiowego możecie piec, grillować, smażyć lub gotować. U Nas w domu cieszy się największą popularnością w postaci grillowanej lub pieczonej. Jako dodatek zazwyczaj wybieramy pieczone ziemniaki oraz świeże warzywa. Takie danie posmakuje całej rodzinie, idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny czy świąteczny obiad :)
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM - SKŁADNIKI
na 2 - 3 porcje
grillowany pstrąg:
2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego Marinero, każdy o wadze ok. 300 g
2 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
sól, świeżo mielony pieprz
masło ziołowe:
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieczone ziemniaki:
700 g ziemniaków
1 łyżka oleju
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
do podania:
ulubiona surówka lub sałatka warzywna
plastry cytryny
świeży koperek
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM - PRZYGOTOWANIE
na 2 - 3 porcje
grillowany pstrąg:
2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego Marinero, każdy o wadze ok. 300 g
2 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
sól, świeżo mielony pieprz
masło ziołowe:
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieczone ziemniaki:
700 g ziemniaków
1 łyżka oleju
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
do podania:
ulubiona surówka lub sałatka warzywna
plastry cytryny
świeży koperek
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM - PRZYGOTOWANIE
1. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj posiekane zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość, przełóż na folię spożywczą, zwiń w rulon i wstaw na 15 minut do zamrażarki, aby masło stwardniało.
2. Ziemniaki obierz, umyj i osusz, pokrój w łódeczki lub ćwiartki. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej oraz przyprawy, całość wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, ziemniaki przełóż na blachę i piecz przez ok. 40 minut do mocnego zrumienienia. W między czasie kilka razy wymieszaj je, aby równomiernie upiekły się.
3. Filet z pstrąga łososiowego umyj, osusz i jeżeli jest potrzeba to pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem. Do moździerza wlej olej, sok z cytryny, dodaj również skórkę otartą z cytryny oraz posiekany koperek. Całość utrzyj na jednolitą marynatę, którą następnie obficie, z każdej strony rozprowadź na rybie.
3. Patelnię grillową lub ruszt grilla elektrycznego mocno rozgrzej. Ułóż na grillu kawałki ryby i smaż po 5 minut z każdej strony. Przy większych kawałkach ryby, czas należy wydłużyć do 7 minut.
4. Rybę wyłóż na talerz razem z pieczonymi ziemniakami. Na każdym kawałku pstrąga ułóż wiórki masła ziołowego. Danie serwuj z ulubioną surówką lub sałatką warzywną. Jako dodatek polecam również cząstki cytryny i świeży koperek. Zajadaj całość ze smakiem.
Smacznego!
Filet z pstrąga łososiowego umyj, osusz i jeżeli jest potrzeba to przekrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzyj solą oraz pieprzem. Do moździerza wlej olej, sok z cytryny, dodaj również skórkę otartą z cytryny oraz posiekany koperek. Całość utrzyj na jednolitą marynatę, którą następnie obficie, z każdej strony rozprowadź na rybie.
Grillowane kawałki pstrąga tęczowego serwuj razem z pieczonymi ziemniakami. Na każdym kawałku ryby ułóż wiórki masła ziołowego. Danie podawaj z ulubioną surówką lub sałatką warzywną. Jako dodatek polecam również cząstki cytryny i świeży koperek. Zajadaj całość ze smakiem :)
Wpis powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych.
0 comments:
Prześlij komentarz