Ciasto czekoladowe

Prosty przepis na ciasto czekoladowe, przygotowane na bazie gorzkiej czekolady, a do tego gęsta polewa, oczywiście czekoladowa 😋 Ciasto jest miękkie, wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Odpowiednio przechowane, będzie doskonale smakować zarówno na drugi jak i trzeci dzień. Zazwyczaj znika jednak zdecydowanie szybciej ;) Z podanych składników otrzymasz ok. 12 porcji ciasta. Polecam je zrobić w keksówce, albo tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Jest to wypiek idealny do popołudniowej kawy lub filiżanki dobrej herbaty. 

Polewa czekoladowa jest dopełnieniem tego ciasta i sprawia, że ciasto pozostaje na dłużej wilgotne. Dla walorów wizualnych, po udekorowaniu ciasta polewą możesz posypać je posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową lub pestkami granatu. 

Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis oraz etapy przygotowania krok po kroku wraz ze zdjęciami. Zapraszam!



Ciasto jest przyjemnie puszyste, miękkie i wilgotne


Składniki:
na ok. 12 porcji
keksówka o wymiarach 12 cm x 25 cm lub tortownica o średnicy 20 - 22 cm
1 szklanka = 250 ml 

ciasto czekoladowe:
100 g czekolady (u mnie 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
1/ 2 szklanki mleka
90 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego białego)*
1 szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

*jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz dodać więcej cukru

polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Ciasto czekoladowe - przygotowanie krok po kroku:

1. Do rondelka przełóż masło oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Podgrzewaj składniki na najmniejszej mocy palnika, często mieszając, aż rozpuszczą się i połączą. Wyłącz grzanie i pozostaw całość do ostygnięcia. 


2. Do miski przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. 


3. Do drugiej, większej miski wbij całe jajka i wraz z cukrem utrzyj je przez kilka minut na jasną, puszystą masę.


4. Utarte jajka z cukrem powinny zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.


5. Do przestygniętej masy maślano - czekoladowej dodaj mleko, wymieszaj.


6. Do ubitych na puch jajek wlej wąskim strumieniem mokre składniki, zmiksuj chwilę na najniższych obrotach miksera. Następnie dodaj suche składniki i już za pomocą łopatki wymieszaj całość delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy. 


7. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ja dodatkowo na wierzch ułożyłam kostki czekolady. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.


8. Upieczone ciasto możesz udekorować najprostszą polewą. W tym celu w żaroodpornej miseczce umieść masło oraz posiekaną czekoladę. Składniki rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Ciasto po upieczeniu przełóż na kratkę i udekoruj polewą. Dodatkowo możesz je ozdobić bakaliami albo tak jak ja pestkami granatu.




Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, jest puszyste, miękkie i mocno czekoladowe :) 








Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz