Lekka sałatka z kurczakiem, brokułami, prażonym słonecznikiem oraz pomidorkami to świetny pomysł na lunch lub na kolację. Jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania. Dzięki temu, że wykorzystałam dobrej jakości pierś z kurczaka marki Balcerzak, można ją zrobić dosłownie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się w ramach posiłku, który zabierzemy ze sobą na wynos, np. do pracy zamiast kanapki albo na uczelnię. Z powodzeniem możecie przygotować ją dzień wcześniej, przechować w lodówce i na następny dzień zabrać ze sobą w lunchboxie.
Lekka sałatka z kurczakiem i brokułami przepis:
Składniki:
na 2 - 3 porcje
1 mały brokuł
1/2 główki sałaty (np. lodowej)
100 g rukoli
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała puszka kukurydzy
1/3 szklanki ziaren słonecznika
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony pieprz, sól
1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 4 - 6 minut, następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą. Dzięki temu brokuł zachowa apetyczny, zielony kolor.
2. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową przełóż ziarno słonecznika i często mieszając podpraż słonecznik na złocisto.
3. Pierś z kurczaka Balcerzak pokrój w mniejsze kawałki.
4. Kukurydzę odsącz z zalewy, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
5. Na talerzach ułóż porwaną w dłoniach sałatę oraz rukolę. Zieleninę skrop odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny, wymieszaj. Następnie dodaj kukurydzę, pomidorki i różyczki brokuła. Na warstwie warzyw ułóż pierś z kurczaka oraz prażone ziarno słonecznika. Sałatkę przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z marką Balcerzak.
0 comments:
Prześlij komentarz