Kurczak curry duszony w porach, to bardzo szybkie i proste do przygotowania danie. Doskonale sprawdzi się na obiad lub na kolację. Wyraziste filety z kurczaka, lekko obsmażone, duszone w porach. Do tego kremowy, aromatyczny sos. Całość przygotujecie w mniej niż 20 minut. Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten super prosty pomysł na obiad. Jako dodatek możecie wybrać ziemniaki, kaszę albo ryż. Tradycyjnie polecam serwować danie w towarzystwie domowej surówki, poniżej kilka moich propozycji!
Składniki:
na 3 - 4 porcje
4 filety z kurczaka
2 średnie pory
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% lub mleczka kokosowego w wersji bardziej fit
1 szklanka bulionu lub wody
opcjonalnie do zagęszczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
propozycja podania:
danie możesz serwować z ziemniakami, kaszą lub ryżem plus domową surówka
np. surówka z kapustą pekińską, papryką, marchewką i jabłkiem, coleslaw, surówka z czerwonej kapusty
1. Filety pokrój w mniejsze kawałki, przypraw curry, kurkumą, pieprzem oraz solą. Pory posiekaj w talarki.
2. Na patelnię przełóż masło i olej, rozgrzej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż z obu stron mięso na złocisto. Filety przełóż na chwilę na talerz. Następnie na patelnię dodaj pory oraz szczyptę soli i często mieszając, podsmaż je przez 2-3 minuty.
3. Pomiędzy podduszone pory ułóż wcześniej obsmażone filety z kurczaka. Całość podlej bulionem lub wodą, duś przez kilka minut. W kolejnym koku dodaj słodką śmietanką lub mleczko kokosowe. Wymieszaj, duś pod przykryciem 10 minut.
4. Na koniec dopraw finalnie danie do smaku, dodaj sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe. Jeżeli chcesz możesz zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną wodą.
5. Danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą plus domowa surówka.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz