Bułeczki cynamonowe, absolutnie przepyszne, rozkosznie pachnące cynamonem. Bardzo proste do przygotowania, a jakże efektowne po upieczeniu! W tym miejscu należy zatrzymać się na dłużej, ponieważ to właśnie ten moment jest najlepszy! Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach... Same bułeczki są puszyste, delikatne, doskonałe zarówno do kawy jak i herbaty. W naszym domu przetestowane przez Maluchy, które zjadły je w kilka chwil, wyjadając jeszcze okruszki z talerza. Polecam Wam gorąco ten przepis, jest prosty i niezawodny. Dodatkowo poniżej znajdziecie mój sprawdzony patent na to, co wykorzystać, żeby bułeczki były kształtne po upieczeniu i żeby lukier tak pięknie prezentował się na nich ;)
Zapraszam Was również Kochani na mój Instagram, gdzie codziennie dzielę się z Wami nowymi inspiracjami kulinarnymi (i nie tylko;))
Składniki:
na 15 sztuk
500 g mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
30 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
250 ml letniego mleka
2 żółtka
70 g masła rozpuszczonego i przestygniętego masła
szczypta soli
nadzienie:
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
dodatkowo:
forma do muffinek
rozpuszczone masło do posmarowania formy
mleko do posmarowania bułeczek
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka gęstego jogurtu greckiego
1. W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki na rozczyn, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Rozczyn przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz sól. Wyrabiaj przez kilka minut, następnie dodaj rozpuszczone masło, ponownie wyrabiaj przez kilka chwil do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką, wyrabiaj jeszcze chwilę ręcznie. Ciasto jest bardzo wdzięczne i przyjemnie się z nim pracuje. Jeżeli klei się do dłoni, dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży i cienki prostokąt (grubość ok. 1/2 cm). Cynamon wymieszaj z cukrem. Duży placek ciasta posmaruj na całej powierzchni rozpuszczonym masłem, następnie posyp obficie mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zawijaj w długą roladę i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
4. Formę na muffinki za pomocą pędzla posmaruj rozpuszczonym masłem (dokładnie chodzi o te małe otwory;). W każdą dziurkę układaj cynamonowe ślimaczki, dociśnij, pozostaw pod przykryciem na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 20 - 25 minut, u mnie funkcja góra - dół.
5. Bułeczki wyjmij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę - ruszt do ostygnięcia. Z cukru pudru i jogurtu greckiego przygotuj gęsty lukier, ozdabiaj nim bułeczki. W tym momencie polecam wykorzystać do lukru właśnie gęsty jogurt grecki, ponieważ sprawi on, że lukier będzie miał piękny kolor i będzie idealnie prezentował się na naszych bułeczkach (patrz zdjęcia).
6. Bułeczki są pyszne :) Pięknie się prezentują, najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Można je przechować do 2 dni w szczelnym pojemniku hermetycznym, na kuchennym blacie. (Zazwyczaj znikają tego samego dnia).
Smacznego!
Drożdżowe ślimaczki układam w formie do muffinek, dzięki temu będą miały super kształt po upieczeniu. |
0 comments:
Prześlij komentarz