Od kilku lat, jesień w kuchni kojarzy mi się przede wszystkim z dynią. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych, sezonowych warzyw. Dynia jest absolutnie cudowna i można z niej w kuchni wyczarować dosłownie wszystko. Na blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na zupę dyniową, którą zazwyczaj staram się robić w innej wersji smakowej. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszną, aromatyczną zupę dyniową z batatami i chipsami z boczku. Łatwa do przygotowania, wartościowa, sycąca i bardzo smaczna. Dodatek prażonych ziaren oraz chipsów z boczku doskonale komponuje się z całością. Zupa jest rozgrzewająca, będzie więc idealna na jesienny obiad lub kolację. U Nas zupa smakowała bardzo dzieciom. Chłopcy podjadali chipsy z boczku, które musiałam zrobić w podwójnej ilości. Pozostałe pomysły na dania z dynią w roli głównej znajdują się w tej zakładce.
Składniki:
na 4 porcje
500 g miąższu dyni Hokkaido
2 duże bataty (ok. 400 g)
1 marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 1, 5 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
opcjonalnie 1/2 szklanki mleczka kokosowego
do podania:
plasterki cienko pokrojonego boczku
posiekana natka pietruszki
prażone ziarna słonecznika lub dyni
opcjonalnie domowe grzanki/groszek ptysiowy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
opcjonalnie 1/2 szklanki mleczka kokosowego
do podania:
plasterki cienko pokrojonego boczku
posiekana natka pietruszki
prażone ziarna słonecznika lub dyni
opcjonalnie domowe grzanki/groszek ptysiowy
Bataty i marchew obierz ze skórki. Bataty oraz miąższ z dyni pokrój w niewielką kostkę, marchew w plastry, a cebulę w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, gałkę muszkatołową oraz imbir. Często mieszając przesmaż przez chwilę czosnek, przyprawy i cebulę, aż zacznie unosić się przyjemny zapach. W kolejnym kroku dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj z przyprawami i chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem, pod przykryciem doprowadź do zagotowania. Zupę gotuj ok. 20 minut, do miękkości warzyw. W kolejnym kroku zupę zmiksuj na gładki, aksamitny krem. Dodaj pieprz i sól do smaku. W tym momencie można dodać również mleczko kokosowe, które sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna. Po zmiksowaniu podgrzej zupę jeszcze przez kilka minut.
W między czasie upraż ziarna słonecznika lub pestki dyni na suchej, teflonowej patelni, przełóż na talerz i odstaw do przestygnięcia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w odstępach plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 6-8 minut, aż staną się chrupiące (należy uważać, żeby nie przypalić boczku ;). Po upieczeniu przełóż boczek na papierowy ręcznik, aby odciekł z nadmiaru tłuszczu.
Zupę serwuj posypaną prażonymi ziarnami, posiekaną zieleniną oraz z chipsami z boczku.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz