Pyszne gofry z masłem orzechowym to doskonały pomysł na leniwe śniadanie, które możesz przygotować w weekend albo słodki podwieczorek dla całej rodziny. Bardzo lubię gofry i ostatnio coraz częściej przyrządzam je w różnych wariacjach smakowych. Gofry, to świetny pomysł na to, aby przemycić wartościowe produkty do naszej diety.
Zapraszam Was dziś Kochani na chrupiące gofry z masłem orzechowym, słodzone daktylami, na mące ryżowej. Nie znajdziecie tutaj białego cukru. Dzięki temu, że daktyle zostały wcześniej namoczone, idealnie rozprowadzają się w całej masie, nadając gofrom przyjemnej słodyczy. Podczas przygotowania gofrów z masłem orzechowym, korzystałam z produktów dostępnych w sklepie naturalniezdrowe.pl Jeżeli tak jak ja, regularnie robicie zakupy w sklepie ze zdrową żywnością, albo chcielibyście wypróbować nowe, wartościowe produkty to gorące polecam odwiedziny na stronie sklepu. Od siebie dodam, że produkty są bardzo dobrej jakości, przesyłka bezproblemowa i szybka, a ceny produktów warte uwagi. Przy okazji zapraszam Was również na wpis 20 pomysłów na fit śniadanie.
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej. |
Gofry z masłem orzechowym i daktylami
Składniki:
na 6-8 gofrów
składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/3 szklanki daktyli + 1/2 szklanki wrzątku do namoczenia
1 i 1/2 szklanki mleka (roślinne, krowie, bez laktozy - każde będzie dobre)
3 duże jajka wielkość "L"
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do dekoracji/do podania:
masło orzechowe
cukier puder
ulubione owoce
daktyle itp.
Sposób przygotowania:
Daktyle przełóż do miseczki i zalej na 10 minut gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie odcedź je. Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Do suchych składników dodaj namoczone i odcedzone daktyle, masło orzechowe, mleko, olej oraz żółtka. Za pomocą blendera zmiksuj składniki na jednolitą masę. W drugiej misce ubij na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy orzechowo - daktylowej. Gofrownicę rozgrzej, za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie natłuść olejem. Wlewaj porcje ciasta (ok. 3 łyżki ciasta na jednego gofra). Piecz gofry ok 2-3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).
Upieczone gofry przełóż na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Następnie serwuj z ulubionymi dodatkami. Ja podałam gofry z masłem orzechowym, owocami i cukrem pudrem. Gofry są pyszne :)
Smacznego!
Wykonanie krok po kroku:
Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. |
W kolejnym kroku dodaj namoczone i odcedzone daktyle. |
Dodaj także masło orzechowe (najlepsze będzie takie gładkie), żółtka, mleko oraz olej. |
Całość zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera. |
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę daktylowo - orzechową. |
Gofry piecz przez ok. 2-3 minuty, następnie studź na metalowej kratce. |
Gofry z masłem orzechowym serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! |
0 comments:
Prześlij komentarz