Pyszna, szybka i prosta do przygotowania, pizza na spodzie z batata. Do wykonania spodu pizzy potrzebujemy tylko dwóch składników, upieczonego batata i mąki owsianej. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżach. Tym samym jest to mój drugi przepis, który zdecydowałam się przygotować w ramach konkursu włoska strona lata z Galbani, organizowanym na Durszlak.pl
Pizza, zaraz obok dań makaronowych, to potrawy, które najbardziej kojarzą nam się z kuchnią włoską. Zainspirowana konkursem postanowiłam przygotować zdrowszą wersję pizzy, i od razu muszę przyznać, że jest naprawdę bardzo smaczna. Bataty i płatki owsiane, to produkty, które pojawiają się w mojej diecie na co dzień. Jeżeli chodzi o dodatki, którymi zdecydowałam się obłożyć pizzę, to są to zdecydowanie smaki, które kojarzą Nam się z końcem lata. Cukinia, papryka, świeże figi. Do tego domowy sos pomidorowy, czerwona cebulka, pieczarki, szynka parmeńska i mozzarella Galbani. Połączenie smaków jest genialne 😉
Koniecznie zobacz jeszcze mój poprzedni przepis, który przygotowałam w ramach konkursu, na sałatkę z grillowanymi krewetkami, awokado i mozzarellą.
Składniki:
na 1 pizzę o średnicy 20 cm
spód do pizzy:
1 duży batat (200 g pure z batata)
80 g mąki owsianej (lub trochę więcej;
płatki owsiane górskie zmielone w młynku lub malakserze)
na 1 pizzę o średnicy 20 cm
spód do pizzy:
1 duży batat (200 g pure z batata)
80 g mąki owsianej (lub trochę więcej;
płatki owsiane górskie zmielone w młynku lub malakserze)
sos pomidorowy na pizzę:
1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy z butelki lub puszki)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru do smaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
dodatki:
3 plastry szynki parmeńskiej
1 duża świeża figa
1 kulka sera mozzarella Galbani Light
3 pieczarki
kawałek czerwonej papryki
kilka cienki plasterków cukinii
1/2 czerwonej cebuli
rukola i listki świeżej bazylii do dekoracji
Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości (ok. 25 - 30 minut), a następnie przestudź. Wydrąż miąższ, przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę (najlepiej stopniowo) i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Powstałą kulę ciasta przełóż na papier do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem na całej powierzchni i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
W między czasie przygotuj sos na pizzę. Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
oregano. Składniki podgrzej na niewielkim ogniu i przesmaż przez
chwilę, aż zacznie unosić się przyjemny aromat. Następnie dodaj passatę
pomidorową, sól, pieprz i cukier do smaku. Sos doprowadź do zagotowania i
gotuj przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty.
Pozostaw go do ostygnięcia.
Szynkę parmeńską pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki, figi i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę posiekaj w piórka, a paprykę w paseczki. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij w dłoniach na mniejsze kawałki.
Przestygnięty spód do pizzy posmaruj sosem, następnie ułóż cukinię, pieczarki, paprykę. W kolejnym kroku wyłóż szynkę parmeńską, figi oraz mozzarellę. Pizzę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 8 - 10 minut, do momentu, aż ser rozpuści się.
Pizzę przed podaniem udekoruj rukolą i listkami bazylii. Podawaj z ulubionymi sosami, np. czosnkowym albo pomidorowym. Pizza świetnie się kroi, doskonale smakuje również na zimno.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz