Klasyczny przepis na sos śmietanowy z kurkami, który można podać z ryżem, kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Taki sos jest świetnym dodatkiem do mięsa czy tradycyjnych kotletów. Przepis na sos kurkowy jest bardzo uniwersalny, może śmiało stanowić samodzielne danie jak i dodatek do obiadu. W sezonie warto przygotować ten sos, jest banalnie prosty do przygotowania i absolutnie pyszny 😉
Składniki:
na 4 porcje
500 g kurek
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki zimnego masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
1/2 pęczka natki pietruszki - drobno posiekanej
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny do smaku
Kurki włóż do miski z zimną wodą i dokładnie umyj, następnie oczyść i osusz. Na dużej patelni roztop połowę masła, dodaj olej. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. W kolejnym kroku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmaż wraz z cebulą. Dodaj kurki i często mieszając smaż całość przez kilka minut. Następnie dodaj śmietankę (śmietany kremówki nie trzeba hartować przed dodaniem do gorącego dania - sprawi ona, że sos będzie bardzo smaczny i aksamitny), sok z cytryny, natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Doprowadź całość do zagotowania i na koniec dodaj pozostałe zimne masło. Kurki z sosem duś jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, w celu zredukowania sosu. Kurki w sosie śmietanowym możesz serwować jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem albo dodatek do makaronu, kaszy, ziemniaków czy mięsa.
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz