Najprostsza i najlepsza sezonowa tarta z owocami. Ja wykorzystałam borówkę amerykańską, ale można tutaj dodać także inne owoce. Cały proces przygotowania zaprezentowałam wczoraj na #instastory, dlatego jeżeli jeszcze mnie nie obserwujesz na Instagramie to zapraszam serdecznie. W zapisanych relacjach możesz w każdej chwili zobaczyć etapy przygotowania tej prostej tarty. Delikatne kruche ciasto, pyszny krem na bazie serka mascarpone oraz świeże owoce - to idealny pomysł na pyszną tartę, idealną do popołudniowej kawy ;)
Składniki:
/na tartę o średnicy 25 cm/
kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
krem:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
opcjonalnie dla usztywnienia kremu 2 łyżki żelatyny+4 łyżki gorącej wody
lub 2 x 'śmietan-fix'
dodatkowo:
ok. 350 g świeżej borówki amerykańskiej
Mąkę, cukier puder, schłodzone masło posiekane na mniejsze kawałki, żółtko oraz sól włóż do dzieży miksera i wymieszaj za pomocą haka, aż składniki połączą się. Ciasto można również zagnieść ręcznie w misce lub na blacie. Z ciasta ulep kulkę i włóż na 30 minut do lodówki, jeżeli chcesz przyspieszyć cały proces to wystarczy umieścić ją na 10 minut w zamrażarce.
Wyjmij ciasto, rozwałkuj je i przełóż do formy. Ciastem można również ręcznie wykleić formę i docisnąć za pomocą szklanki. Zadbaj oto, aby zarówno dno jak i boki były całe wyłożone ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Ułóż na nim papier do pieczenia i połóż jakieś obciążenie (np. surowa fasola albo ryż). Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Spód do tarty zapiekaj przez 15 minut, następnie zredukuj temperaturę do 170 stopni C. Usuń obciążenie i papier do pieczenia i ponownie zapiekaj spód przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Po upieczeniu spód do tarty pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie umyj i osusz borówki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz serek mascarpone. Całość połącz za pomocą miksera na jednolity krem. Dodaj 1/3 owoców do kremu i wymieszaj delikatnie łyżką, żeby ich nie uszkodzić. Na przestygnięty spód wyłóż krem, wyrównaj. Na wierzch ułóż resztę owoców. Tartę wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, możesz też na całą noc. Podawaj schłodzoną.
Wyjmij ciasto, rozwałkuj je i przełóż do formy. Ciastem można również ręcznie wykleić formę i docisnąć za pomocą szklanki. Zadbaj oto, aby zarówno dno jak i boki były całe wyłożone ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Ułóż na nim papier do pieczenia i połóż jakieś obciążenie (np. surowa fasola albo ryż). Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Spód do tarty zapiekaj przez 15 minut, następnie zredukuj temperaturę do 170 stopni C. Usuń obciążenie i papier do pieczenia i ponownie zapiekaj spód przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Po upieczeniu spód do tarty pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie umyj i osusz borówki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz serek mascarpone. Całość połącz za pomocą miksera na jednolity krem. Dodaj 1/3 owoców do kremu i wymieszaj delikatnie łyżką, żeby ich nie uszkodzić. Na przestygnięty spód wyłóż krem, wyrównaj. Na wierzch ułóż resztę owoców. Tartę wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, możesz też na całą noc. Podawaj schłodzoną.
Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz