Hej Kochani! W ostatnim czasie publikowałam bardzo mało przepisów z mięsem w roli głównej, dlatego dziś przychodzę z prostym przepisem na schab w sosie własnym. To tradycyjne danie, lubiane przez wiele osób, często serwowane jako alternatywa dla klasycznego kotleta schabowego. Długo duszone mięso we własnym sosie, z dodatkiem kilku podstawowych warzyw oraz przypraw, jest bardzo aromatyczne i rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje - zarówno z ziemniakami, kaszą czy kluskami - oraz ulubioną surówką.
Składniki:
dla 3-4 osób
8 plastrów schabu (ok. 800 g)
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: pieprz, sól, majeranek, czerwona słodka papryka, liść laurowy
2-3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki pszennej do oprószenia mięsa
ok. 500 ml wody
do zagęszczenia sosu: 50 ml słodkiej śmietanki 30% + 1 łyżka zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Schab umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 1, 5 cm. Delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa. Plastry schabu natrzyj solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Z każdej strony delikatnie oprósz także mąką. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez 2-3 minuty z każdej strony, aż przyrumieni się (mięso oprószone mąką i podsmażone na rozgrzanym oleju sprawi, że nasz sos będzie miał intensywny, brązowy kolor). Do posmażonego mięsa dodaj cebule pokrojone w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś wszystko razem 2-3 minuty (uważaj, aby czosnek nie przypalił się). Następnie dolej tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodaj także marchew pokrojoną w kostkę lub półplastry oraz liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem ok. 60 - 70 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej więcej wody. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz. Śmietanę wymieszaj dokładnie z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną, aby nie było grudek. Wlej łyżkę gorącego sosu do śmietany w celu zahartowania, wymieszaj. Przygotowaną mieszankę wlej do sosu, mieszając doprowadź do zagotowania. Sos dopraw finalnie do smaku pieprze, solą, czerwoną słodką papryką i majerankiem. Mięso włóż do sosu, jeszcze chwilę duś całość razem. Tak przygotowany schab w sosie własnym serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą lub kluskami i surówką. Sos można podawać od razu po przygotowaniu, albo pozostawić do przestygnięcia i przechować w lodówce na następny dzień.
Smacznego!
Przykładowy sposób podania: Schab w sosie własnym serwowany w towarzystwie kaszy jęczmiennej i klasycznej mizerii ze szczypiorkiem |
0 comments:
Prześlij komentarz