Hej Kochani! Przychodzę dziś do Was z kolejnym przepisem na pyszne, sezonowe ciasto. Tym razem jest to babka z czerwoną porzeczką i czekoladą. Brzmi dobrze, prawda ;) ? I gwarantuję Wam, że tak też smakuje. Ciasto jest banalnie proste do przygotowania, a przy tym dość efektowne.
Lekko kwaskowate owoce bardzo fajnie komponują się z czekoladą, i jednocześnie świetnie ze sobą kontrastują. Etapy przygotowania ciasta możecie zobaczyć na moim koncie na Instagramie w zapisanych relacjach. W momencie kiedy pokazałam Wam jak robię ciasto, dostałam mnóstwo próśb o przepis. Postanowiłam więc od razu rozpisać wszystko szczegółowo w poniższym przepisie ;) Zachęcam Wam gorąco do upieczenia babki. Od razu podpowiadam, że zamiast porzeczki możecie tutaj wykorzystać jagody, borówki albo maliny. Należy tylko pamiętać o tym, aby owoce dobrze osuszyć przed dodaniem do ciasta. Smacznego :)
Składniki:
na tradycyjną formę z kominem o średnicy 22 cm
*składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
3 duże jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru (lub 1/2 jeżeli wolisz mniej słodkie ciasto)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka do obtoczenia owoców
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 szklanka czerwonej porzeczki
polewa czekoladowa:
70 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
dodatkowo:
garść owoców do dekoracji
Zacznij od przygotowania owoców. Czerwoną porzeczkę umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Do porzeczki dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją równomiernie między owocami, aby ich nie uszkodzić. Dzięki temu podczas pieczenia ciasta, owoce nie opadną na dno.
Czekoladę drobno posiekaj ostrym nożem. Jajka wraz z cukrem dodaj do miski, na najwyższych obrotach miksera ubijaj przez 3-4 minuty, na jasną puszystą masę. Następnie wąskim strumieniem dodaj olej rzepakowy, wymieszaj krótko do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ponownie krótko wymieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj owoce obtoczone w mące i posiekaną czekoladę. Za pomocą drewnianej łyżki albo silikonowej łopatki wymieszaj całość na jednolitą masę. Postaraj się zrobić to delikatnie, aby nie uszkodzić owoców. Tradycyjną formę z kominem do babki (opcjonalnie keksówkę) posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż masę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piecz przez ok. 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij formę z piekarnika. Babkę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie wyciągnij ją z formy.
W kąpieli wodnej przygotuj polewę. Do małego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Na garnek z gorącą wodą ustaw miskę (metalową albo szklanką - postępuj ostrożnie, można się poparzyć). Do miski wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dodaj masło i śmietankę kremówkę). Składniki pozostaw na kilka minut do całkowitego rozpuszczenia, w między czasie wymieszaj polewę. Kiedy składniki połączą się, od razu udekoruj polewą babkę i pozostałymi porzeczkami. Wstaw do lodówki na kilka minut, aby polewa stężała. Ciasto jest gotowe do podania.
Babka jest bardzo prosta do przygotowania. Po upieczeniu długo zachowuje swoją świeżość, a przy tym jest miękka i puszysta. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz