Tarta przygotowana na gotowym cieście francuskim nie wymaga od Nas dużego nakładu pracy, a efekt końcowy bywa zaskakująco smaczny. Ostatnio zaprezentowałam jej przygotowanie na moim Instagramie i od razu pojawiło się bardzo wiele komentarzy, abym zamieściła przepis również na blogu. Tak naprawdę taką tartę można przygotować na wiele sposobów. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków. Można za to dodać swoje ulubione składniki, ser czy zioła. Dzisiaj zapraszam Was na wersję podstawową i szybką do przygotowania. Tartę możecie zrobić na obiad, na kolację albo na imprezę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że tarta przypadnie Wam do gustu i zechcecie ją przygotować także u siebie.
Składniki:
na 2-4 porcje
na formę do tarty o średnicy 28 cm
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200 g)
5 plasterków szynki np. gotowanej
2-3 duże pieczarki
1 duży pomidor (jędrny, a nie taki bardzo dojrzały)
1 czerwona cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
3 jajka
150 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz, sól do smaku
dodatkowo: masło do wysmarowania formy
Do miski wbij jaja i rozbełtaj je za pomocą trzepaczki lub widelca. Dodaj śmietankę kremówkę, połowę startego sera, pieprz, sól oraz oregano. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Odstaw na bok. Piekarnik rozgrzej do 180°C w funkcji grzanie góra-dół.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj z obu stron na blacie posypanym mąką. Formę do tarty nasmaruj masłem od środka, a następnie wyłóż ciastem. Ciasto francuskie dociśnij dokładnie do brzegów oraz dna formy, a spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Za pomocą wałka lub noża usuń wystające brzegi ciasta. Na cieście rozłóż rozdrobnione plasterki szynki, na szynkę wyłóż pieczarki pokrojone na cienki plasterki oraz cebulkę posiekaną w piórka. Całość posyp szczypiorkiem i zalej mieszanką jajek i śmietany. Na wierzch ułóż plasterki pomidora, posyp pozostałym serem żółtym oraz przyprósz suszonym oregano.
Tartę piecz przez ok. 20-25 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany. Po upieczeniu pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia, wtedy będzie wygodniej się kroić.
Tak przygotowana tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. U Nas zajadała się nią cała rodziną wraz z dziećmi 😋 Polecam serwować ją w towarzystwie ulubionych sosów, np. sosu czosnkowego lub sosu tzatziki.
Moja rada: Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie Wam kawałek ciasta francuskiego, nie wyrzucaj go. Możesz go zamrozić albo od razu przygotować z niego małe ciasteczka na słodko i upiec w tym samym czasie w piekarniku.
Moja rada: Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie Wam kawałek ciasta francuskiego, nie wyrzucaj go. Możesz go zamrozić albo od razu przygotować z niego małe ciasteczka na słodko i upiec w tym samym czasie w piekarniku.
0 comments:
Prześlij komentarz