Placuszki z mango mogą stanowić miłe urozmaicenie codziennego śniadanie, zwłaszcza kiedy tak jak ja masz w domu małe dzieci ;) Moje chłopaki uwielbiają różnego rodzaju placki i naleśniki, dlatego bardzo często przygotowuję je w różnej wersji smakowej. Ostatnio mieliśmy w domu zapas mango. Bardzo dojrzałe owoce przerobiłam na mus, a takie mniej dojrzałe starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do placków.
Placuszki bardzo wszystkim posmakowały, można je zrobić zarówno na śniadanie jak i na deser. Po usmażeniu i lekkim przestygnięciu lubię też schować je w pojemnik i zabrać ze sobą na rodzinny spacer. W te dni kiedy wybieramy się na plażę albo na spacer do lasu, takie placuszki sprawdzają się idealnie także na wynos ;)
Składniki:
na ok. 12 placuszków
100 g mango startego na tarce o grubych oczkach
1 duże jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła (ostudzonego)
2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
Mango starte na grubych oczkach tarki połącz z mlekiem, syropem z agawy, roztrzepanym jajkiem oraz rozpuszczonym masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek) i smaż 2-3 minuty z każdej strony na złocisto. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. musem owocowym, syropem klonowym itp. Placuszki są bardzo smaczne i świetnie smakuję nie tylko na ciepło, ale również na zimno 😊
0 comments:
Prześlij komentarz