Dania z grilla, takie jak mięso czy ryby, najlepiej czują się w towarzystwie lżejszych dodatków. Lekka i prosta w przygotowaniu sałatka grillowa będzie doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych potraw. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na szybką sałatkę do grilla, która przy okazji dostarczy Ci sporej dawki witamin.
Tak naprawdę do takiej sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa. Ja postanowiłam wykorzystać w większości te warzywa, które w sezonie można dostać na każdym bazarku. Do tego proponuję mój sprawdzony winegret miodowo-musztardowy. Uwierz mi jednak na słowo, że taką ilość warzyw możesz także skropić samą oliwą z oliwek, dodać ulubione zioła i będzie równie pysznie 😉
Składniki:
na 3-4 porcje
1 mała główka sałaty lodowej (może być również mix sałat)
1 świeży ogórek
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
garść czarnych oliwek
100 g sera feta lub sera typu bałkańskiego
opcjonalnie ulubione zioła (świeże lub suszone)
100 g sera feta lub sera typu bałkańskiego
opcjonalnie ulubione zioła (świeże lub suszone)
winegret miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka gładkiej musztardy (np. Dijon)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
*Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce
pod przykryciem. Bezpośrednio przed podaniem polewamy ją sosem.
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę lodową porwij w dłoniach na mniejsze kawałki i ułóż w misce lub na półmisku. Ogórka wraz ze skórką oraz rzodkiewkę pokrój na plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Ser feta pokrój w kostkę. Na sałacie ułóż naprzemiennie warzywa, dodaj ser feta, oliwki oraz opcjonalnie ulubione zioła. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem.
Sałatka jest lekka, świeża i chrupiąca. Ja serwowałam ją ostatnio do drobiowych szaszłyków w marynacie jogurtowej w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Smacznego :)
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę lodową porwij w dłoniach na mniejsze kawałki i ułóż w misce lub na półmisku. Ogórka wraz ze skórką oraz rzodkiewkę pokrój na plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Ser feta pokrój w kostkę. Na sałacie ułóż naprzemiennie warzywa, dodaj ser feta, oliwki oraz opcjonalnie ulubione zioła. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem.
Sałatka jest lekka, świeża i chrupiąca. Ja serwowałam ją ostatnio do drobiowych szaszłyków w marynacie jogurtowej w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz