Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik wiedeński, który jest bardzo prosty do przygotowania i zapewniam Was, że poradzi sobie z tym przepisem każdy. Z pełnym przekonaniem stwierdzam, że jest to idealny sernik na Wielkanoc. Dlaczego? Ponieważ przygotujecie go dosłownie w kilka chwil (a przed Świętami czas jest na wagę złota 😊), jest cudownie miękki, wilgotny i długo zachowuje swoją świeżość. Spokojnie można go upiec na 2 dni przed Świętami i przechowywać pod przykryciem w lodówce. Co najważniejsze potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników i miksera. Składniki takie jak jajka, masło, twaróg trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Będzie Wam również potrzebna duża tortownica, o średnicy minimum 25 cm ponieważ ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia.
W ostatnim czasie piekę ten sernik raz w tygodniu i zawsze bardzo szybko znika. Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie to na pewno kojarzycie doskonale to ciasto z #instastory, gdzie zawsze pokazuję etapy przygotowania.
Składniki:
na dużą tortownicę
o średnicy min. 25 cm
1 kg sera (z wiaderka lub 3-krotnie zmielony)
6 jaj L
120 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie można dodać rodzynki albo otartą skórką z pomarańczy
dodatkowo do ozdoby:
cukier puder albo lukier
Przed przygotowaniem zadbaj oto, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania formy. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Żółtka dokładnie oddziel od białek. W dużej misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj żółtka i miksuj przez 2-3 minuty, aż do połączenia się masy. W kolejnym kroku dodaj ser (ja zawsze wybieram wiaderkowy) i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Na tym etapie masa musi być jednolita. W kolejnym kroku dodaj ziarenka z laski wanilii, obydwie mąki i połącz całość na najniższych obrotach miksera. Na koniec ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki albo rózgi/trzepaczki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut przy funkcji grzanie góra-dół. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta za mocno się przyrumieni, przykryj sernik folią aluminiową i kontynuuj pieczenie pod przykryciem. Ciasto studź przy otwartym piekarniku. Po upieczeniu pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem albo polej lukrem. Przechowuj w lodówce. Sernik bardzo długo zachowuje swoją świeżość (do 3-4 dni). Smacznego!
Moje rady:
1) Jeżeli chcesz dodać rodzynki, wcześniej obtocz je w mące, dodaj na koniec do masy i delikatnie wymieszaj.
2) Sernik należy kroić po całkowitym ostygnięciu.
3) Ja zazwyczaj wybieram twaróg wiaderkowy ale Ty możesz wykorzystać zwykły twaróg półtłusty, 3-krotnie zmielony.
0 comments:
Prześlij komentarz