Prosty przepis na smaczną i szybką do przygotowania zupę krem serowo - cebulową. Zupa jest łagodna w smaku i bardzo rozgrzewająca. Możecie ją serwować z ulubionymi dodatkami, świetnie będą tutaj pasować domowe grzanki czosnkowe, prażona cebulka czy posiekana zielenina. Zupa doskonale sprawdzi się na co dzień, zarówno na obiad czy kolację jak i domową imprezę ;) Po więcej przepisów na zupy zapraszam Was tutaj.
@Tefal Cuisine Companion #26
Zupa krem serowo - cebulowa
Składniki:
na 3 porcje
5 dużych cebul (ok. 1 kg)
200 g kremowego serka topionego (u mnie śmietankowy)
1 duży ziemniak
1, 5 l bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie kawałek papryczki chili
opcjonalnie kawałek papryczki chili
do podania według uznania:
prażona cebulka
domowe grzanki
tarty ser żółty
posiekana zielenina
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Klasyczny sposób przygotowania:
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultra blade przekładam
obrane cebule, pokrojone na ćwiartki. Zamykam pokrywę i siekam cebulę
przez 15 sekund przy prędkości 10. Całość mieszam łopatką i jeżeli jest
potrzeba jeszcze chwilę siekam, aby uzyskać równe kawałki. Ostrze tnące zamieniam na mieszadło, dodaję masło, olej oraz czosnek
przeciśnięty przez praskę i wybieram program podsmażanie P1 na 5 minut. Mieszadło ponownie zamieniam na ostrze tnące ultra blade. Podsmażoną
cebulę zalewam bulionem, dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka,
wszystkie przyprawy do smaku oraz kawałek papryczki chili (opcjonalnie).
Wybieram program Zupy-Krem P1. Po upływie 30 minut dodaję serek topiony. Kontynuuję program do końca, ser powinien się rozpuścić. Całość na końcu
miksuję na jednolity krem i doprawiam ostatecznie do smaku. Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj domowe grzanki, prażona cebulka oraz posiekana zielenina. Smacznego :)
Klasyczny sposób przygotowania:
Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej+masło). Do podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Warzywa przesmaż razem przez 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając. W kolejnym kroku dodaj suszony majeranek, pieprz oraz sól, wymieszaj. Następnie zalej całość bulionem i gotuj do miękkości ok. 20 minut. Zupę na koniec dopraw do smaku, wyłącz grzanie i za pomocą blendera zmiksuj na jednolity krem. Do gorącej zupy dodaj serek topiony i ponownie zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podgrzej, przelej do miseczek, udekoruj ulubionymi dodatkami i od razu podawaj. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz