Pyszne i lekkie ciasteczka owsiane z mocno wyczuwalną pomarańczową nutą. Ciastka po upieczeniu są kruche i długo zachowują swoją świeżość. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, świetnie smakują kiedy dopadnie Nas ochota na coś słodkiego :)
Składniki:
na ok. 20 ciasteczek
1 szklanka = 250 ml
100 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
2, 5 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
1 szklanka mąki owsianej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajo
szczypta soli
Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Dodaj jajko i sok z pomarańczy, zmiksuj do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodaj mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ponownie połącz za pomocą miksera. Na końcu dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj. Masa powinna być zwarta, gęsta i lepka. Jeżeli jest zbyt luźna dosyp jeszcze trochę płatków, jeżeli jest za gęsta dodaj kilka łyżek więcej soku z pomarańczy. Masę maślano-owsianą włóż na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczaj i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz partiami przez ok. 10-12 minut. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy pozostawić je na blasze do lekkiego przestygnięcia. Następnie przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciastka przechowuję w słoiku albo puszce do 7 dni.
0 comments:
Prześlij komentarz