Carbonara to klasyk kuchni włoskiej. Wystarczy kilka składników, 15 minut roboty i już mamy gotowy pyszny makaron. Do przygotowania oryginalnej carbonary potrzebujemy boczku, sera, jajek, pieprzu i makaronu. Ja swoją wersję wzbogacam często o dodatek czosnku i natki pietruszki. Smakuje genialnie!
Składniki:
na 2 porcje
200 g makaronu spaghetti
100 g boczku wędzonego lub pancetty
1 jajko
2 żółtka
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50 g sera pecorino (parmezanu lub grana padano) startego na tarce
pieprz, sól do smaku
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż go przez kilka minut na patelni, aż stanie się chrupiący. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość razem przesmaż przez kilkadziesiąt sekund i zdejmij z ognia. Jajka sparz wrzątkiem. Do miski wbij całe jajo i dwa żółtka, roztrzep je przy pomocy rózgi/trzepaczki. Dodaj starty ser, podsmażony boczek z czosnkiem i natką pietruszki oraz pieprz i sól do smaku, wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź (nie przelewaj zimną wodą!) i gorący od razu przełóż do miski z jajkami, boczkiem i serem. Całość szybko wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Postępuj sprawnie i pamiętaj, że jajka nie mają całkowicie się ściąć, tylko utworzyć kremowy sos i zgęstnieć od gorącego makaronu. Jeżeli zrobisz to na patelni, istnieje prawdopodobieństwo, że otrzymasz jajecznicę 😊 Spaghetti carbonara serwuj od razu po przygotowaniu, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz