Witajcie Kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na szybką i smaczną surówkę, którą możecie przygotować jako dodatek do obiadu. W sumie to wyszła z tego bardziej sałatka obiadowa, ale niech Was nie zwiedzie nazwa. To kolejny przykład na to, jak kilka prostych składników, może ze sobą smakowicie współgrać. Sałatka powstała z potrzeby chwili, bowiem w piekarniku dochodziło mięso, i trzeba było przygotować jakąś smaczną przystawkę 😉 Kilka chwil później okazało się, że połączenie sałaty lodowej, z papryką, kukurydzą i szczypiorem, a do tego lekki sos majonezowo-jogurtowy oraz sok z cytryny tworzą świetny dodatek do obiadu. Ta prosta sałatka będzie również doskonale smakować jako samodzielny posiłek albo dodatek do kolacji.
Szczerze mówiąc, już nie mogę doczekać się wiosny i lata, kiedy to będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców oraz warzyw. Ostatnio zgłębiałam informację o tym jak założyć ogród oraz jak go zaprojektować na homegarden.com.pl i jeszcze bardziej zatęskniłam za ciepłymi, słonecznymi dniami. Na szczęście czas leci szybko i mam nadzieję, że już niebawem będziemy mogli zrealizować wszystkie nasze plany.
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 mały pęczek szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki, paprykę pokrój na paseczki, a następnie w kostkę. Szczypior drobno posiekaj, a kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt naturalny oraz majonez w takiej ilości, aby konsystencja sałatki po wymieszaniu odpowiadała Twoim preferencjom. Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze smakuje sama.
0 comments:
Prześlij komentarz