Gorąca czekolada do picia to przepis na najmilsze zimowe popołudnie. Kubek aksamitnej czekolady, kocyk i dobra książka. Wspaniały scenariusz, zwłaszcza kiedy za oknem tak jak dzisiaj śnieg i zima w pełni 💓 Dodatek pianek marshmallows, które dla mnie osobiście są słodkim wspomnieniem dzieciństwa, sprawia, że całość stanowi również smakowity deser. To świetna opcja dla wszystkich łasuchów ;) Do przygotowania domowej gorącej czekolady najlepiej wykorzystać dobrej jakości czekoladę, o zawartości min. 70% kakao. Ilość substancji słodzącej dobierzcie pod swój smak, pamiętając, że pianki pod wpływem gorącej czekolady rozpuszczają się i tym samym nadają całość dodatkowej słodyczy. Tak przygotowana czekolada poprawia humor i dodaje energii, od czasu do czasu można zaszaleć i skusić się na pyszną domową czekoladę do picia. Gwarantuję, że posmakuje wszystkim, zarówno Maluchom jak i Rodzicom :)
@Tefal Cuisine Companion #23
Czekolada na gorąco z piankami marshmallow
Składniki:
na 2 porcje
400 ml mleka (roślinne lub krowie)
100 g gorzkiej czekolady podzielonej na kostki (zawartość kakao min. 70%)
1-2 łyżki cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej (według uznania)
szczypta cynamonu
pianki marshamallow
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem ultra blade wlej mleko, dodaj cukier, cynamon i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw temperaturę 80/obroty 6 i podgrzewaj całość 3-4 minuty. Na końcu zmiksuj przez 15 sekund przy obrotach 12. Czekoladę przelej do szklanek, ozdabiaj piankami marshmallows i serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego :)
Klasyczny sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier, cynamon i zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia, dorzuć połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż do połączenia się składników. Zagotuj ponownie i gotowe 😊 Napój możesz dodatkowo przelać przez sitko albo zmiksować blenderem, żeby był bardziej gładki i spieniony. Czekoladę przelej do szklanek, ozdabiaj piankami marshmallows i serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego :)
Czekolada na gorąco przygotowana w Tefal Cuisine Companion. Na końcu warto czekoladę zmiksować dzięki temu będzie przyjemnie aksamitna i puszysta. |
0 comments:
Prześlij komentarz