Świąteczny sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy

Sernik to jedno z ciast, które koniecznie musi pojawić się u Nas na świątecznym stole. Serniki uwielbiam od zawsze i przygotowuję je na wszelkie możliwe sposoby. W tym roku zostałam zainspirowana przez nową kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną, bez laktozy, do upieczenia zdrowszej wersji mojego ukochanego ciasta. Nowa Kasia 100% roślinna to produkt idealny dla osób z nietolerancją oraz dla wegan i wegetarian. To również świetna inspiracja, aby przygotować swój ulubiony wypiek w zdrowszej wersji. Idąc tym tropem zmodyfikowałam mój ulubiony przepis na sernik. Wegański, kruchy spód do ciasta na bazie mąki orkiszowej okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto po wyrobieniu jest miękkie i elastyczne, a cały sernik po upieczeniu smakuje genialnie. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej jest bardzo aromatyczny i pięknie się prezentuje. W tym roku pojawi się na naszym świątecznym stole wśród innych smakołyków. Mam nadzieję, że również zechcecie skorzystać z tego prostego przepisu.
Składniki na Świąteczny sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy tortownica o średnicy 22 cm
ciasto:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna, bez laktozy (schłodzonej)
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
masa serowa:
1 kg sera półtłustego
100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
3 jaja L
6-7 łyżek ksylitolu (lub cukru)
40 g mąki kukurydzianej
skórka otarta z 1 pomarańczy (bio)
szczypta soli
lukier:
6 łyżek cukru pudru (trzcinowego lub z ksylitolu)
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka mleka roślinnego
do ozdoby:
plastry pomarańczy
prażone płatki migdałowe
skórka otarta z pomarańczy
Jak przygotować sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy?
Do miski wsyp mąkę orkiszową, ksylitol i cukier z prawdziwą wanilią. Dodaje mleko roślinne oraz kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy, pokrojoną w mniejsze kawałki. Zagnieć kruche ciasto, przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz delikatnie mąką orkiszową. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód oraz boki tortownicy, następnie ponakłuwaj widelcem i włóż ponownie do lodówki.
W między czasie pomarańczę umyj pod bieżącą wodą, a następnie wyparz. Z tak przygotowanej pomarańczy otrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki.
W między czasie pomarańczę umyj pod bieżącą wodą, a następnie wyparz. Z tak przygotowanej pomarańczy otrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki.
W tym czasie przepuść ser przez praskę albo zmiel w maszynce. Do sera dodaj śmietanę, ksylitol i mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Białka dokładnie oddziel od żółtek. Żółtka wraz ze skórką otartą z pomarańczy dodaj do masy śmietanowej, ponownie wymieszaj. Do białek dorzuć szczyptę soli i ubij na sztywno. Za pomocą drewnianej szpatułki połącz delikatnie ubite białka z masą serową. Wyjmij schłodzoną formę z kruchym ciastem, wylej na ciasto masę serową, rozprowadź równomiernie. Sernik wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien się przyrumienić, ale nie może się przypalić. Pod koniec pieczenia możesz go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu studź ciasto przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełóż na kratkę -ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Możesz - tak jak ja - pozostawić sernik w lodówce na całą noc. Następnego dnia przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz z mlekiem. Nałóż warstwę lukru na sernik, ozdabiaj według uznania. Ja polecam wykorzystać otartą skórkę z pomarańczy, prażone płatki migdałowe oraz plastry pomarańczy. Smacznego :)
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, które będą Ci potrzebne do upieczenia sernika na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy najlepiej wyciągnij z lodówki na samym końcu, by była dobrze schłodzona.
Kasię 100% roślinną bez laktozy pokrój na mniejsze kawałki i szybko zagnieć z pozostałymi składnikami na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz skorzystać z pomocy malaksera lub tak jak ja z pomocy robota kuchennego, zdecydowanie ułatwia to i przyspiesza wyrabianie ciasta :) Taka pomoc przyda się zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy każdy z Nas ma mnóstwo obowiązków.
Przygotowane kruche ciasto przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw na 10
minut do lodówki. W tym czasie tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj
Kasią i oprósz delikatnie mąką orkiszową. Do wysmarowania formy najlepiej wykorzystać pędzelek kuchenny.
Ciastem wyłóż spód oraz boki tortownicy, następnie ponakłuwaj widelcem i
włóż ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj masę serową, którą w kolejnym kroku wylej na schłodzony spód i rozprowadź równomiernie.
Na zdjęciu poniżej widoczny młodszy synek, który wraz ze starszym bratem pomagał w pieczeniu ciasta ;)
Sernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok.
50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien się przyrumienić,
ale nie może się przypalić. Pod koniec pieczenia możesz go przykryć
folią aluminiową. Po upieczeniu studź ciasto przez 15 minut w uchylonym
piekarniku, następnie przełóż na kratkę-ruszt i pozostaw do całkowitego
ostygnięcia.
Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Możesz - tak jak ja - pozostawić sernik w lodówce na całą noc. Następnego dnia
przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz z
mlekiem. Nałóż warstwę lukru na sernik, ozdabiaj według uznania. Ja
polecam wykorzystać otartą skórkę z pomarańczy, prażone płatki migdałowe
oraz plastry pomarańczy. Moim zdaniem to świetne połączenie, które swoim smakiem i wyglądem wspaniale wpisuje się świąteczny klimat na naszym stole.
Sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy to moja propozycja na świąteczny wypiek który możesz przygotować dla swoich najbliższych. Ciasto jest nie tylko bardzo łatwe do przygotowania, ale również smaczne i pięknie prezentuje się na stole. Wystarczy zaparzyć aromatyczną kawę albo ulubioną herbatę, pokroić ciasto i zaprosić bliskich do stołu. Wspólnie spędzone chwile w gronie najbliższych to cudowny czas i magia Świąt.W Święta - upieczmy bliskim radość!
Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia.
0 comments:
Prześlij komentarz