Świąteczna sałatka śledziowa (pyszna i prosta)

Uwielbiam sałatki śledziowe. Na blogu znajduje się już spory zbiór przepisów na śledzie pod różną postacią. Dzisiejsza sałatka śledziowa to jedna z tych za którą przepada cała rodzina. Jest łatwa do przygotowania i zawsze pojawia się u Nas w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis, a więcej pomysłów na sałatki śledziowe znajdziecie w tej zakładce. 
 Składniki:
na 3-4 porcje

 400 g filetów śledziowych solonych a la matjas (będą pasować również śledzie po wiejsku)
3 jajka ugotowane na twardo
4 ogórki konserwowe
4 płaty papryki konserwowej
2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku 

Śledzie moczę w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby nie były zbyt słone. W między czasie kilka razy wymieniam wodę, smak śledzi musi odpowiadać Naszym preferencjom. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w kostkę. Ogórki oraz paprykę dobrze osączam z zalewy, wraz z jajkami ugotowanymi na twardo również kroję w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, pieprz i sól do smaku, dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przechowuję do 3 dni w lodówce.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz