Roladki z tortilli z szynką, serem i warzywami to pomysł na szybką i efektowną przekąskę, którą możemy serwować na każdej domowej imprezie. Przygotowanie takich roladek jest bardzo proste, a do środka możemy włożyć to co lubimy. Szynka, ser, warzywa, tuńczyk, hummus to tylko kilka z propozycji. Jeżeli takie roladki przypadną Wam do gustu, postaram się zaprezentować na blogu w najbliższym czasie inne moje sprawdzone połączenia smakowe.
Składniki:
4 placki tortilli
8 plasterków szynki
8 plasterków sera żółtego
czerwona papryka
ogórek konserwowy
marchew
dodatkowo biały sezam, koperek
do smarowania placków tortilli majonez, serek śmietankowy lub chrzan
Placki tortilli podgrzewamy przez kilkanaście sekund na (suchej) rozgrzanej patelni albo w mikrofali, dzięki temu będą bardziej elastyczne podczas zwijania. Na plackach tortilli rozsmarowujemy majonez, układamy plastry szynki, sera żółtego i drobno posiekane warzywa (paprykę i ogórka pokroiłam w cienkie słupki, z marchewki za pomocą obieraczki zrobiłam cienkie "strużyny"). Warzywa dodatkowo posypałam sezamem. Każdą tortillę zwijamy i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortille kroimy ostrym nożem na roladki o grubości ok. 1 cm. Dodatkowo można ozdobić je świeżym koperkiem oraz białym sezamem. Roladki układamy na półmisku, i przechowujemy pod przykryciem do czasu podania. W roladki możemy także wbić wykałaczki dzięki czemu będą bardziej stabilne.
0 comments:
Prześlij komentarz