Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to genialna przekąska na każdą domową imprezę. Dopóki sama się za nią nie zabrałam, wydawała mi się szalenie trudna. Jednak po zrobieniu całości okazuje się, że to jedna z najprostszych przekąsek jakie do tej pory robiłam.
Roladę można przygotować zarówno ze świeżego szpinaku jak i mrożonego, w przypadku tego drugiego należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić, a potem odcisnąć nadmiar wody na sitku.
@Tefal Cuisine Companion #21
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
na ok. 20 kawałków
250 g świeżego szpinaku (lub 350 g mrożonego rozdrobnionego)
3 duże jajka
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
200 g łososia wędzonego
200 g serka kanapkowego śmietankowego
1 łyżka chrzanu
2-3 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Świeży szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię i podgrzewaj przez kilka
minut, aż zmniejszy swoją objętość. Do naczynia miksującego wlej 4 białka, ubijaj z motylkiem przez 3 minuty/obr. 6, przełóż do miski. Podduszony szpinak (odciśnij na
sicie z nadmiaru wody) przełóż do misy CC z założonym ostrzem tnącym, dodaj żółtka, sok z cytryny, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Pamiętaj o założeniu wewnętrznego koszyka do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszyć pojemność misy. Zmiksuj całość na jednolitą masę przez 45 sekund/ obroty 10. W między czasie zbierz masę ze ścianek naczynia za pomocą łopatki. Załóż ponownie motylek, dodaj pianę z białek, wymieszaj przez 15 sekund/ob. 2. Na końcu możesz delikatnie pomóc sobie jeszcze silikonową łopatką. Dużą blachę z piekarnika (jak na zdjęciu) wyłóż papierem do pieczenia i
posmaruj go delikatnie ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Dzięki
temu biszkopt po upieczeniu będzie lepiej odchodzić. Z ciasta uformuj
cienki prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm (równa warstwa). Piecz w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Ciasto na
biszkopt powinno delikatnie się przyrumienić, jednak nie może za bardzo
się przypiec. Szpinakowy biszkopt po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Serek śmietankowy połącz z chrzanem i rozprowadź równomiernie na
upieczonym cieście. Na serku ułóż łososia, całość posyp świeżym
koperkiem. Zawijaj jak roladę. Gotową roladę ściśle zawiń w folię
spożywczą i wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po
wyjęciu z lodówki roladę krój ostrym nożem na kawałki 1-2 cm. Rolada
szpinakowa to genialna przekąska na każdą okazję. Smacznego :)
Klasyczny sposób przygotowania:
Świeży szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię i podgrzewaj przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość. Podduszony szpinak (odciśnij na sicie z nadmiaru wody) przełóż do misy blendera, dodaj żółtka i sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość zmiksuj na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaj do masy żółtkowo-szpinakowej i połącz delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Dużą blachę z piekarnika (jak na zdjęciu) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go delikatnie ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie lepiej odchodzić. Z ciasta uformuj cienki prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm (równa warstwa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Ciasto na biszkopt powinno delikatnie się przyrumienić, jednak nie może za bardzo się przypiec. Szpinakowy biszkopt po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Serek śmietankowy połącz z chrzanem i rozprowadź równomiernie na upieczonym cieście. Na serku ułóż łososia, całość posyp świeżym koperkiem. Zawijaj jak roladę. Gotową roladę ściśle zawiń w folię spożywczą i wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki roladę krój ostrym nożem na kawałki 1-2 cm. Rolada szpinakowa to genialna przekąska na każdą okazję. Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz