Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Odmian guacamole tak naprawdę jest wiele, ponieważ możemy dodać tutaj różne składniki. Moja wersja jest najprostsza i bardzo smaczna. Zawsze wybieram dojrzałe, miękkie awokado. Skrapiam je sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz kolendrę. Na koniec pozostaje guacamole doprawić solą oraz pieprzem do smaku i już całość jest gotowa.
Guacamole to świetna przystawka na domową imprezę albo urozmaicenie codziennych posiłków. Możecie sami stworzyć swoją ulubioną wersję guacamole, w zależności od tego czy lubicie ostrzejsze smaki czy nie. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj papryczka chili, kumin rzymski czy świeży pomidor.
Składniki:
2 dojrzałe awokado (muszą być bardzo miękkie)
świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej kolendry
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie:
1 pomidor
kawałek papryczki chili
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
Awokado myję, przekrawam na pół, usuwam pestkę i łyżką wyjmuję miąższ. Awokado skrapiam sokiem z limonki i dodaję oliwę z oliwek, rozgniatam całość widelcem na jednolitą pastę. Dodaję do smaku pieprz i sól, posiekaną drobno czerwoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszam. Na koniec często dodaję pomidora pokrojonego w kostkę (uprzednio pozbawionego gniazd nasiennych) oraz szczyptę kminu rzymskiego.
Guacamole najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Jest świetnym dodatkiem do tortilli, posłuży jako dip oraz sos do nachosów, warzyw pokrojonych w paski itp.
0 comments:
Prześlij komentarz