Guacamole

Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Odmian guacamole tak naprawdę jest wiele, ponieważ możemy dodać tutaj różne składniki. Moja wersja jest najprostsza i bardzo smaczna. Zawsze wybieram dojrzałe, miękkie awokado. Skrapiam je sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz kolendrę. Na koniec pozostaje guacamole doprawić solą oraz pieprzem do smaku i już całość jest gotowa. 
Guacamole to świetna przystawka na domową imprezę albo urozmaicenie codziennych posiłków. Możecie sami stworzyć swoją ulubioną wersję guacamole, w zależności od tego czy lubicie ostrzejsze smaki czy nie. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj papryczka chili, kumin rzymski czy świeży pomidor.
 Składniki:

2 dojrzałe awokado (muszą być bardzo miękkie)
świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej kolendry 
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól do smaku

opcjonalnie:
1 pomidor 
kawałek papryczki chili 
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego  

Awokado myję, przekrawam na pół, usuwam pestkę i łyżką wyjmuję miąższ. Awokado skrapiam sokiem z limonki i dodaję oliwę z oliwek, rozgniatam całość widelcem na jednolitą pastę. Dodaję do smaku pieprz i sól, posiekaną drobno czerwoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszam. Na koniec często dodaję pomidora pokrojonego w kostkę (uprzednio pozbawionego gniazd nasiennych) oraz szczyptę kminu rzymskiego.
Guacamole najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Jest świetnym dodatkiem do tortilli, posłuży jako dip oraz sos do nachosów, warzyw pokrojonych w paski itp.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz