Makaron zapiekany z boczkiem, pieczarkami i serem żółtym to pomysł na szybki i naprawdę bardzo smaczny obiad! Łatwy do przygotowania, nie wymagający dużego nakładu czasu, a przy tym wszystkim możecie danie modyfikować według własnych preferencji albo według tego co akurat znajdziecie w lodówce. Podsmażony boczek nadaje świetny posmak całości, do tego cebula duszona z pieczarkami, papryka dla smaku i koloru oraz prosty sos jajeczno-śmietanowy, który jest spoiwem zapiekanki. U Nas makaron okazał się świetnym pomysłem na obiad w zabiegany dzień, z wielką chęcią jadły go dzieci, ale chyba najbardziej z tego dania zadowolony był Mąż ;)
Składniki:
na średniej wielkości naczynie żaroodporne
ok. 3-4 porcje
400 g makaronu (u Nas pełnoziarnisty fusilli od Green Spoon)
200 g boczku wędzonego parzonego (możliwie chudego-plastry lub w kawałku)
200 g pieczarek
1 biała cebula
1 czerwona cebula
opcjonalnie 1 papryka - u mnie mix kolorów (po kawałku z każdej)
1 łyżka masła
100 g sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
200 ml słodkiej śmietany kremówki lub 200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
Makaron gotuję al dente, w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. Boczek kroję w plastry, a następnie w małe paseczki. Patelnię mocno rozgrzewam i bez dodatku żadnego tłuszczu podsmażam boczek przez kilka minut, aż przyrumieni się. Przekładam go na talerz. Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaję masło, kiedy się rozpuści dodaję drobno posiekaną cebulę (białą i czerwoną), szklę przez kilka minut. W kolejnym kroku dokładam pieczarki pokrojone w plasterki i smażę kilka minut, aż się przyrumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz oregano. Wszystkie warzywa na patelni mieszam ze sobą, jeszcze chwilę smażę i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. Do miski wbijam jaja, za pomocą rózgi/trzepaczki rozkłócam je, a następnie łączę ze śmietanką. Dodaję także czerwoną słodką paprykę oraz 1/2 sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach. Mieszankę jajek, śmietany i sera dobrze łączę ze sobą.
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie masłem, wykładam makaron, następnie wszystkie warzywa z patelni oraz boczek. Wszystkie składniki polewam przygotowanym "sosem" jajeczno-śmietanowym. Teraz pomagam sobie widelcem, całość delikatnie ze sobą mieszam, tak aby sos osnuł każdy składnik zapiekanki.
Naczynie żaroodporne wstawiam pod przykryciem (pokrywa lub folia aluminiowa) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekam całość ok. 20 minut, następnie zdejmuję pokrywę, posypuję zapiekankę pozostałą częścią sera żółtego i ponownie wsuwam do piekarnika na 10-15 minut, tym razem już bez przykrycia. Ser powinien się rozpuścić i delikatnie przyrumienić.
(Gdyby podczas pieczenia okazało się, że makaron jest zbyt suchy należy polać go delikatnie mlekiem albo śmietanką).
Zapiekankę po upieczeniu pozostawiam do lekkiego przestygnięcia, przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. Jest to świetny pomysł na danie główne dla całej rodziny, jako dodatek możecie serwować lekką sałatkę z zieleniny. Smacznego! ;)
0 comments:
Prześlij komentarz