ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ Z KASZY KUSKUS
Cześć! Dziś przychodzę z kolejnym pomysłem na kreatywne wykorzystanie kaszy w ramach kampanii, której jestem ambasadorką "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Tym razem wykorzystałam większość sezonowych warzyw, które zapiekłam pod aromatyczną kruszonką z kaszy kuskus i parmezanu. Powiem Wam szczerze, że to danie jest po prostu przepyszne. Same pieczone warzywa mają cudowny smak i nie potrzebują zbyt wielu przypraw, do tego kruszonka z kaszy kuskus, która sprawia, że całość jest sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Tak naprawdę dzisiejszą zapiekankę możecie potraktować jako wersję bazową i dodać do niej swoje ulubione warzywa, a nawet i wcześniej podsmażoną kiełbasę czy pierś z kurczaka i danie będzie jeszcze bardziej treściwe.
Po więcej przepisów na kreatywne wykorzystanie kaszy zapraszam Was na stronę kampanii, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #9
ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ Z KASZY KUSKUS
Składniki:
na średniej wielkości naczynie żaroodporne
2-3 porcje
3/4 szklanki suchej kaszy kuskus
50 g startego parmezanu/grana padano
20 g masła
1 mała cukinia
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
kawałek dyni hokkaido
1 ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
gałązki świeżego tymianku
pieprz, sól do smaku
posiekana natka pietruszki
do podania opcjonalnie ulubiony sos np. pomidorowy albo czosnkowy
Cebulę, cukinię oraz marchew posiekaj w półplastry. Paprykę pokrój w paseczki, dynię w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Warzywa ułóż naprzemiennie na dnie naczynia żaroodpornego, powinny wyjść 2-3 warstwy. W misce rozetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Za pomocą pędzelka posmaruj warzywa oliwą i czosnkiem. Między warzywa ułóż świeże gałązki tymianku, posyp je również solą oraz pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C i wstaw naczynie pod przykryciem (pokrywka albo folia aluminiowa). Piecz warzywa do miękkości i do czasu, aż puszczą sok tj. 30-40 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę z kaszy kuskus. Przełóż kaszę do miseczki, dodaj szczyptę soli do smaku i zalej ją gorącą wodą w takiej proporcji, aby woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Pod przykryciem pozostaw kuskus na kilka minut do wchłonięcia wody i powiększenia swojej objętości. Kiedy kasza będzie miękka i sypka pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia, następnie przełóż do większej miski (na tym etapie musi być sypka i przestygnięta), dodaj starty na małych oczkach tarki parmezan, łyżeczkę suszonego oregano oraz masło. Schłodzony kuskus wymieszaj z masłem i parmezanem tak aby powstała kruszonka (najlepiej zrobić to czystą dłonią). Na upieczone warzywa rozłóż pomidory pokrojone w plastry, całość posyp przygotowaną kruszonką i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż całość delikatnie przyrumieni się.
Zapiekankę po upieczeniu posyp jeszcze startym parmezanem, udekoruj posiekaną zieleniną i od razu podawaj w towarzystwie wyrazistych sosów, np. czosnkowego albo pomidorowego.
Zapiekanka bardzo dobrze smakuje również na zimno, może być daniem głównym, dodatkiem do dań mięsnych albo lekką kolacją.
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz