Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Propozycja na zdrowy deser, który posmakuje zarówno dorosłym jak i Maluchom. Waniliowy budyń jaglany z prażonymi jabłkami i płatkami migdałowymi to świetny pomysł na słodkie co nieco w te szare, jesienne dni. Jabłek mamy teraz pod dostatkiem, a kasza jaglana jest niezastąpiona do przygotowania szybkiego i zdrowego domowego deseru. Wystarczy odpowiednio ją ugotować, aby nie miała w sobie goryczki, dodać mleko, substancje słodzącą oraz banana i wszystko razem zmiksować. Sama masa moim zdaniem już świetnie smakuje, jeżeli wzbogacicie ją o dodatek jabłek i płatków migdałowych to jestem pewna, że również i Wy będziecie zachwyceni smakiem.W ten sposób otrzymujemy jakże prosty do zrobienia domowy budyń z kaszy jaglanej. Pamiętajcie, że konsystencję zmiksowanej kasze możecie sami kontrolować poprzez stopniowe dolewanie mleka. W zależności od preferencji wybierzcie mleko roślinne lub krowie. Nam najbardziej smakuje tak przygotowany budyń jaglany z mlekiem ryżowym.
Zachęcam Was także do zapoznania się z innymi przepisami na kreatywne wykorzystanie kaszy, które znajdziecie na stronie kampanii "Lubię kaszę", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Zachęcam Was także do zapoznania się z innymi przepisami na kreatywne wykorzystanie kaszy, które znajdziecie na stronie kampanii "Lubię kaszę", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Jest to już moja ostatnia propozycja przygotowana w ramach V edycji kampanii "Lubię kaszę", której miałam przyjemność być Ambasadorką. Muszę przyznać, że przez ten czas znacznie powiększyła się moja wiedza na temat kaszy oraz umiejętności w związku z przygotowaniem potraw z kaszą w roli głównej. W listopadzie w osobnych wpisach zrobię podsumowanie przepisów przygotowanych w ramach kampanii, które zresztą były przez Was bardzo chętnie odwiedzane. Opiszę także mój występ w programie "Pytanie na Śniadanie", który był poświęcony promowaniu naszych polskich kasz.
"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #10
WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Składniki:
na 2 porcje
1/2 suchej kaszy jaglanej
1, 5 szklanki mleka do gotowania kaszy (roślinne lub krowie) + dodatkowo 1 szklanka
1 mały dojrzały banan
1 laska wanilii
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego/daktylowego lub miodu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
opcjonalnie listki świeżej mięty do ozdoby
Kaszę jaglaną przełóż na sito, dokładnie opłucz
pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.
Kaszę przełóż do rondelka, dodaj 1,5 szklanki mleka i gotuj pod przykryciem na
małym ogniu ok. 15 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu. Laskę wanilii
przetnij wzdłuż na pół i małym nożykiem zbierz ziarenka, dodaj je do gotującej
się kaszy wraz z pozostałą laską, która dodatkowo odda swój aromat. Ugotowaną
kaszę pozostaw do ostygnięcia, wyjmij laskę wanilii, dodaj dojrzałego banana,
syrop klonowy oraz pozostałą szklankę mleka. Zmiksuj całość za pomocą blendera
na gładką, jednolitą masę. Konsystencję budyniu możesz regulować według
własnych preferencji, dodając mleko stopniowo. Tak przygotowany budyń przełóż
na talerze. W międzyczasie jabłko obierz ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i
pokrój w plasterki. Na talerzu wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem i tą
mieszanką z obu stron otocz plastry jabłka.
Na suchej, rozgrzanej patelni (u mnie grillowa)
podpraż przez 2 minuty płatki migdałowe, aż będą miały złocisty kolor. Przełóż
je na talerz i w kolejnym kroku praż jabłka przez 2-3 minuty z każdej strony,
aż cukier delikatnie skarmelizuje się. Plastry jabłka od razu przełóż na budyń,
posyp deser płatkami migdałowymi, polej syropem klonowym i udekoruj listkami
mięty. Budyń serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego ;)
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz