Dzisiejszy przepis na lekką sałatkę to prawdziwa petarda! Słodka gruszka idealnie komponuje się z chrupiącymi migdałami, a słony oscypek i kwaskowaty granat doskonale uzupełnia jej smak. Do tego wyrazista w smaku rukola i miodowo-musztardowy dressing. Brzmi dobrze, prawda? I tak samo smakuje! Gruszki i owoce granatu są teraz dostępne w każdym sklepie, warto wykorzystać ten czas i przygotować tą jakże prostą, ale i efektowną sałatkę. Będzie ona idealną propozycją na lekką przekąskę w ciągu dnia, przystawkę przed daniem głównym albo kolację w gronie znajomych. Powtórzę się po raz kolejny, ale to niesamowite jak kilka prostych składników potrafi wspaniale ze sobą współgrać na talerzu.
Bardzo lubię smak grillowanych warzyw, owoców oraz serów dlatego po za sezonem w swoim domu korzystam z patelni grillowej, nadając tym samym moim potrawom dodatkowego smaku. Marzy mi się jednak profesjonalny grill elektryczny, jeden z tych które można znaleźć na http://www.top-grille.pl/ Z takim sprzętem na pewno tworzyłabym jeszcze lepsze dania z grillowanymi dodatkami. Tymczasem zapraszam Was na prostą i bardzo smaczną sałatkę, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak i Nam :)
Składniki:
na 2 porcje
2 gruszki
2 małe oscypki
2 garście rukoli lub mix sałat
garść migdałów w płatkach
1 mały owoc granatu
balsamico
pieprz, sól do smaku
sos:
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
Gruszki kroję w półplastry i grilluję z każdej ze stron przez 3-4 minuty. Oscypka kroję na plasterki i również grilluję przez 1-2 minuty z każdej strony. Na suchej teflonowej patelni prażę migdały, aby nabrały złotego koloru. W miseczce łączę wszystkie składniki na jednolity sos.
Na talerze wykładam rukolę, posypuję ją uprażonymi migdałami oraz pestkami granatu. Na każdą porcję wykładam grillowane gruszki oraz oscypka. Bezpośrednio przed podaniem przyprószam sałatkę solą oraz pieprzem, skrapiam dressingiem, a także balsamico. Sałatka jest pyszna ;) Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz