Cześć! Dzisiaj mam dla Was pomysł na kotlety mielone w trochę innym wydaniu. Tym razem postanowiłam do masy dodać podsmażone wraz z cebulką pieczarki, ser żółty oraz natkę pietruszki. Dzięki temu tradycyjne kotlety smakują zdecydowanie lepiej. Możecie klasycznie podawać je z ziemniakami albo kaszą, a do tego koniecznie jakaś dobra domowa surówka. Jestem ciekawa czy takie połączenie sprawdzi się także u Was. Pamiętajcie, aby masę dobrze doprawić do smaku, no i przede wszystkim porządnie wyrobić, najlepiej czystą dłonią. Ja w tym przypadku zostałam wyręczona przez Tefal Cuisine Companion - mojego codziennego pomocnika w kuchni. Poniżej jak zawsze prezentuję sposób przygotowania w Tefal CC oraz jak to zrobić w klasyczny sposób.
Tefal Cuisine Companion #15
Kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym
Składniki:
na ok. 15 kotletów
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
200 g pieczarek
50 g sera żółtego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy Dijon
pieprz, sól do smaku
1 kajzerka namoczona w mleku (lub kilka łyżek bułki tartej/kaszy manny)
1 duże jajko
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia kotletów
+ u mnie masło do podsmażenia pieczarek i cebuli
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy Tefal Companion włóż ostrze ultra blade, umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę przekrojoną na pół. Przy prędkości 12 posiekaj cebulę i pieczarki przez 20 sekund, w konsekwencji powinieneś otrzymać składniki pokrojone w drobną kostkę. Zamień ostrze tnące na mieszadło, dodaj 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli. Wybierz program duszenie P1, smaż przez 3-4 minuty, aż cebula zeszkli się, a z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pozostaw całość na kilka minut do przestygnięcia. W kolejnym kroku do podsmażonej cebuli oraz pieczarek dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę
pietruszki. Dodaj także musztardę i wszystkie przyprawy do smaku. Ja wybrałam
majeranek, czerwona słodką paprykę, pieprz oraz sól. W kolejnym kroku wbij jajo, zamknij pokrywę i wyrób dobrze całość przy prędkości 10 przez 1-2 minuty. W między czasie zbierz łopatką masę ze ścianek urządzenia, gdyby była taka potrzeba dodaj kilka łyżek bułki tartej do zawiązania masy. Masa powinna być spójna i dobrze wyrobiona (patrz zdjęcie poniżej). Wilgotnymi dłońmi formułuj owalne kotlety, panieruj z każdej strony w
bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Należy to robić na
niezbyt dużym gazie, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Po usmażeniu
możesz dodatkowo odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kotlety serwuj z ziemniakami, kluskami albo kaszą w towarzystwie domowej
surówki. Tutaj znajdziesz moje pomysły na łatwą do przygotowania domową surówkę. Smacznego :)
Tradycyjny sposób przygotowania:
Pieczarki umyj, oczyść i wraz z cebulą pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i szczyptę soli, przesmaż razem całość, aż pieczarki zmiękną i odparuje nadmiar wody. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Kajzerkę namocz w mleku, natkę pietruszki drobno posiekaj, a ser żółty zetrzyj na małych oczkach tarki. Do dużej miski dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, podsmażone pieczarki z cebulą, starty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj także musztardę i wszystkie przyprawy do smaku. Ja wybrałam majeranek, czerwona słodką paprykę, pieprz oraz sól. W kolejnym kroku wbij jajo i wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie wyrób czystą dłonią na jednolitą masę. Czynność ta powinna potrwać kilka minut, aby masa była spójna i dobrze wyrobiona. Jeżeli będzie potrzeba dosyp jeszcze kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny. Wilgotnymi dłońmi formułuj owalne kotlety, panieruj z każdej strony w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Należy to robić na niezbyt dużym gazie, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Kotlety serwuj z ziemniakami, kluskami albo kaszą w towarzystwie domowej surówki. Tutaj znajdziesz moje pomysły na łatwą do przygotowania domową surówkę. Smacznego :)
Zaczynam od posiekania pieczarek oraz cebuli |
Masa na kotlety powinna być spójna i dobrze wyrobiona |
0 comments:
Prześlij komentarz