CZEKOLADOWY PUDDING Z KASZY MANNY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Cześć! Dziś przychodzę z kolejnym pomysłem na kreatywne wykorzystanie kaszy w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Tym razem postanowiłam przygotować coś na słodko. Gwarantuję, że poniższa propozycja bardzo Wam posmakuje, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Za oknem jesień w pełni, na straganach można dostać gruszki, które o tej porze roku smakują najlepiej. Połączyłam więc owe gruszki z czekoladą, w pysznym deserze jakim jest pudding z kaszy manny. Idealny, kremowy, gęsty, no i przede wszystkim baaardzo czekoladowy. Do tego skarmelizowane gruszki, prażone orzechy włoskie no i jeszcze odrobina czekolady dla ozdoby ;) Poniższe proporcje są na 4 desery więc nie bójcie się dodatku cukru albo masła. To wszystko sprawi, że całość będzie dobrze się komponować.
Po więcej przepisów na kreatywne wykorzystanie kaszy zapraszam Was na stronę kampanii, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Po więcej przepisów na kreatywne wykorzystanie kaszy zapraszam Was na stronę kampanii, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
"Lubię kaszę - kaszta na stół, na zdrowie, na co dzień" #8
CZEKOLADOWY PUDDING Z KASZY MANNY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
na 4 porcje
czekoladowy pudding:
2 szklanki mleka (500 ml)
6 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru trzcinowego
100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
szczypta soli
karmelizowane gruszki:
1 duża gruszka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo:
garść orzechów włoskich
opcjonalnie posiekana czekolada do dekoracji
Do rondla wlej mleko, zagotuj. Na wrzące mleko wsyp kaszę, zagotuj ponownie ciągle mieszając. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. W kolejnym kroku do gorącej kaszki dodaj połamaną czekoladę oraz masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw kaszkę do przestygnięcia, następnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę (gdyby masa była zbyt gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka). Czekoladowy pudding przełóż do miseczek, pozostaw do lekkiego stężenia. W tym czasie gruszkę obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki pozbaw gniazda nasiennego, następnie pokrój na plasterki.
Patelnię mocno rozgrzej i przełóż na nią posiekane orzechy, praż przez 5 minut często mieszając, aż lekko się przyrumienią, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, połącz je z cukrem i podsmaż na tej mieszance gruszki.
Owocami udekoruj pudding, polej sosem z patelni, posyp prażonymi orzechami i posiekaną czekoladą. Tak przygotowane desery podawaj od razu po przygotowaniu, możesz je także schłodzić w lodówce pod przykryciem. Po upływie kilku godzin będą smakowały równie dobrze.
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz