POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRZYBAMI I DYNIĄ PODANA Z KASZĄ GRYCZANĄ BIAŁĄ
Polędwiczka wieprzowa to jedna z najbardziej uniwersalnych części mięsa wieprzowego, ma wiele zastosowań i możemy ją przygotować na różne sposoby. Tym razem w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych postanowiłam zaprezentować przepis na smaczny i treściwy obiad z wykorzystaniem sezonowo dyni oraz grzybów. Polędwiczki wieprzowe przygotujecie bardzo szybko, jako dodatek proponuję kaszę gryczaną białą oraz domową surówkę. Pozostałe moje przepisy przygotowane w ramach kampanii znajdziecie w tej zakładce.
"Lubię kaszę - kaszta na stół, na zdrowie, na co dzień" #7
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRZYBAMI I DYNIĄ PODANA Z KASZĄ GRYCZANĄ BIAŁĄ
Składniki:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRZYBAMI I DYNIĄ PODANA Z KASZĄ GRYCZANĄ BIAŁĄ
Składniki:
na 2-3 porcje
1 szklanka białej kaszy gryczanej
1-2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 g razem)
garść suszonych grzybów
1, 5 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka dyni startej na tarce o grubych oczkach (np. Hokkadio)
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
suszony tymianek
3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżka masła
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub dymki
Kaszę dokładnie opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2, 5. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie dodaj sól do smaku oraz łyżeczkę masła, wymieszaj, wyłącz grzanie i pozostaw kaszę jeszcze na 15 minut pod przykryciem.
Suszone grzyby przełóż do miski i na 30 minut zalej zimną wodą, następnie odsącz na sitku i jeżeli jest potrzeba pokrój w mniejsze kawałki. Białą część pora posiekaj w talarki, a dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Polędwiczki oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 1, 5 cm. Lekko rozbij za pomocą dłoni. Z każdej strony delikatnie posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Patelnię z grubym dnem rozgrzej i przełóż na nią na kilka minut grzyby, aby pozbyć się nadmiaru wody, następnie dodaj łyżkę oleju i przesmaż grzyby na złocisto, przełóż na talerz. Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju, na rozgrzany wyłóż polędwiczki, obsmaż z każdej strony. W kolejnym kroku dodaj łyżkę masła, startą dynię, białą część pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty, następnie podlej bulionem i duś na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby uzupełnij bulion albo zredukuj jego ilość do pożądanej konsystencji sosu. Na koniec na patelnię dodaj śmietankę (ja wybrałam słodką 30% dzięki temu nie trzeba jej hartować), dopraw ostatecznie do smaku, podgrzej przez 2-3 minuty. Danie serwuj w białą kaszą gryczaną i ulubioną surówką posypana posiekaną natką pietruszki albo dymką. Smacznego :)
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz