JABŁECZNIK Z KASZY MANNY
Jabłecznik z kaszy manny, bardziej znany jako szarlotka sypana to ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią! Soczyste jabłka, cynamon, lekkie warstwy ciasta oraz chrupiący wierzch sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po kolejny kawałek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie, nie potrzeba tutaj miksera - wystarczy tylko przełożyć warstwy jabłek suchymi składnikami oraz zimnym masłem. Jabłecznik jest bardzo smaczny i lekki, duża ilość kaszy manny nadaje mu przyjemnej tekstury. Jeżeli nie znacie jeszcze szarlotki sypanej koniecznie wypróbujcie prosty przepis w trochę zdrowszej wersji z dużą ilością kaszy manny i mąką pełnoziarnistą ;) Tym samym jest to moja kolejna propozycja w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Jeżeli szukacie inspiracji na dania z kaszą, zarówno słodkie jak i wytrawne zapraszam Was na stronę Lubię Kaszę gdzie znajdziecie dużo porad oraz przepisów.
"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #6
JABŁECZNIK Z KASZY MANNY
Składniki:
na tortownicę o średnicy 25 cm
1 szklanka = 250 ml pojemności
1, 5 kg soczystych jabłek
2 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka cukru (lub więcej dla łasuchów)
250 g schłodzonego masła
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Cukier puder do przyprószenia
W misce wymieszaj dokładnie obydwie mąki z kaszą manną,
cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na
tarce o grubych oczkach, wymieszaj z cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do
pieczenia, na spód zetrzyj na dużych oczkach tarki zimne masło (ok. 1/3) tak,
aby cały spód był zakryty. Sypkie składniki podziel na trzy równe części (każda część
będzie wynosić mniej więcej 1 i ¾ szklanki). Na starte masło wyłóż równomiernie
pierwszą warstwę suchych składników, następnie połowę jabłek, dociśnij. Kolejno
wyłóż drugą warstwę suchych składników, pozostałe jabłka oraz trzecią warstwę
mieszanki mąki z kaszą manną. Pamiętaj, aby każdą kolejną warstwę równomiernie
rozprowadzić i dobrze docisnąć łyżką (ostatecznie powinny być trzy warstwy suche i dwie warstwy z jabłkami). Na wierzch zetrzyj pozostałe masło na
tarce o grubych oczkach, rozłóż równą warstwą. Tak przygotowane ciasto wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 50-60 minut. Wierzch
powinien ładnie się przyrumienić. Ciasto po ostygnięciu przyprósz cukrem pudem.
*do ciasta najlepiej wykorzystać słodkie i soczyste jabłka,
*masło powinno być mocno schłodzone dzięki temu będzie lepiej się ścierać na tarce (można je także pokroić w plastry)
*do ciasta najlepiej wykorzystać słodkie i soczyste jabłka,
*masło powinno być mocno schłodzone dzięki temu będzie lepiej się ścierać na tarce (można je także pokroić w plastry)
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz