PLACKI JAGLANO-KOKOSOWE Z MALINAMI
Placki jaglane to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, lekką kolację czy też szybki obiad. Ja swoje placki przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego dzięki czemu mają obłędny smak, ale Wy możecie wykorzystać inne mleko roślinne albo krowie. Kokosowa nuta placuszków oraz sezonowe owoce - ja wybrałam maliny sprawiają, że są pyszne i na pewno posmakują także dzieciom :) Dodam tylko, że możecie tutaj wykorzystać także kaszę ugotowaną wcześniej albo jeżeli zostanie Wam jej nadmiar z innego dania. Placki jaglano-kokosowe z malinami to kolejny przepis w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #5
PLACKI JAGLANO-KOKOSOWE Z MALINAMI
Składniki:
PLACKI JAGLANO-KOKOSOWE Z MALINAMI
Składniki:
na ok. 12-15 placuszków
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
2 jaja
2-3 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 garście malin
olej do smażenia
do podania:
syrop klonowy
świeże maliny
wiórki kokosowe
listki mięty
Kaszę jaglaną umieść na sitku przelej gorącą wodą, a następnie dobrze wypłucz. Kaszę przełóż do rondelka dodaj szklankę mleka kokosowego, pół szklanki wody oraz szczyptę soli i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłącz grzanie i pozostaw garnek z kaszą jeszcze na 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, w kolejnym kroku dodaj jajka i syrop klonowy, zmiksuj blenderem, ale nie do końca na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, całość wymieszaj trzepaczką. Na koniec dorzuć maliny i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją tłuszczem, zwilżoną w zimnej wodzie łyżką nakładaj cienkie porcje ciasta (1 placek-1 łyżka masy). Smaż z obydwu stron na złocisto (przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta pamiętaj o lekkim natłuszczeniu patelni). Placuszki serwuj polane syropem klonowym, posypane wiórkami kokosowymi oraz malinami, smacznego!
Placuszki z pewnością posmakują dzieciom :) |
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz