JAGLANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że zostałam jedną z ambasadorek kolejnej już V edycji kampanii, "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Jej celem jest popularyzacja naszych rodzimych zbóż wśród kobiet w ciąży i dzieci, co wpisuje się także w tematykę bloga oraz w moją osobistą ideologię. Dlatego z wielką chęcią biorę udział w kolejnej edycji kampanii.
Wyniki sondażu przeprowadzonego na potrzeby kampanii, na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych pokazują, że wciąż mamy problem z wykorzystaniem potencjału kaszy i kreatywnym podejściem do niej. Najczęściej kaszę serwujemy jako dodatek do obiadu, zdecydowanie rzadziej podajemy ją na śniadanie, kolację czy w ramach deseru. W związku z tym postanowiłam także połączyć swoje siły, aby efekt prozdrowotny całego przedsięwzięcia dotarł do jak najszerszego grona odbiorców.
W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam pomysł na pyszne babeczki jaglane z truskawkami i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne babeczki, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, herbaty albo zjedzone w ramach drugiego śniadania. Takie babeczki możecie także zabrać ze sobą na wynos do pracy lub do szkoły.
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, warto ją spożywać ze względu na jej wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się także najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie uczula ponieważ nie zawiera glutenu i w naszym domu jest zdecydowanie jedną z ulubionych kasz ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Jaglane babeczki to świetny pomysł na domowe słodkości dla dzieci, moje Maluchy sięgają po nie z wielką chęcią, zresztą tak samo jak i ja:)
"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #1
JAGLANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
JAGLANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Składniki:
na ok. 15 babeczek
*składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mąki jaglanej/ryżowej/pszennej pełnoziarnistej*
1 szklanka jogurtu naturalnego
solidna garść truskawek
3 jaja (osobno białka, osobno żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
150 ml oleju rzepakowego
5 daktyli
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przełóż na sito, przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Kaszę przełóż do garnka, zalej gorącą wodą w proporcji 2:1 i gotuj ok. 12-15 minut pod przykryciem. Po upływie wskazanego czasu wyłącz grzanie i pozostaw na kolejne 10-15 minut do całkowitego wchłonięcia płynu.
Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz sodą. Truskawki pozbaw szypułek, umyj, osusz i pokrój w kosteczkę. Daktyle również pokrój w mniejsze kawałki.
Do miski dodaj żółtka oraz cukier trzcinowy, ucieraj mikserem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Teraz naprzemiennie dodaj olej oraz suche składniki, wciąż miksując. Kolejno dodaj kaszę jaglaną, pokrojone daktyle, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki połącz do uzyskania jednolitej masy. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. Do masy jaglanej dodaj połowę truskawek i ubite białka, połącz delikatnie drewnianą łyżką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami (możesz skorzystać także z formy silikonowej). Papilotki uzupełniaj przygotowaną masą do wysokości 3/4, wierzch każdej babeczki posyp pozostałymi truskawkami oraz płatkami migdałowymi. Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut. Kiedy będą przyrumienione na wierzchu i przejdą test suchego patyczka od razu wyciągnij je z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie zajadaj ze smakiem ;)
Jaglane babeczki można udekorować ulubioną polewą albo posypać cukrem pudrem.
*jeżeli dodacie do babeczek mąkę jaglaną mogą one ostatecznie lekko przywierać do papierowych papilotek. Nie będzie z tym problemu w przypadku użycia mąki pszennej pełnoziarnistej lub kiedy skorzystacie z silikonowej formy na muffiny :)
*jeżeli dodacie do babeczek mąkę jaglaną mogą one ostatecznie lekko przywierać do papierowych papilotek. Nie będzie z tym problemu w przypadku użycia mąki pszennej pełnoziarnistej lub kiedy skorzystacie z silikonowej formy na muffiny :)
Babeczki jaglane z truskawkami i płatkami migdałowymi |
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
0 comments:
Prześlij komentarz