Cukinia z grilla w marynacie czosnkowej to świetny pomysł na dodatek do wszelkiego rodzaju mięs albo samodzielne danie. Tak przygotowana cukinia jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dzięki odpowiedniej długości grillowania powinna być przyjemnie miękka, ale nadal jędrna. Podana w towarzystwie wyrazistych sosów, takich jak np. tzatziki, czosnkowy czy ziołowy moim zdaniem smakuje najlepiej. Lubicie cukinię? W jaki sposób najczęściej ją przyrządzacie?
Polecam Wam także moje przepisy na pyszne placuszki z cukinii oraz jeszcze lepsze placuszki z cukinii i marchewki. Może zainteresuje Was także przepis na zupę krem z cukinii, cukinię faszerowaną kaszą jaglaną no i na koniec prawdziwa petarda ciasto czekoladowe z cukinii (obłędne! sprawdzony przepis i przetestowany przez wiele osób :)
Składniki:
1 duża cukinia
2 średniej wielkości ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Cukinię myję, osuszam i przecinam wzdłuż na dwie części (lub na cztery). Cukinię na całej długości nakłuwam lekko widelcem. W blenderze miksuję oliwę z oliwek z czosnkiem oraz przyprawami, przygotowaną marynatą dokładnie nacieram warzywo i odstawiam na bok na 15 minut. Cukinię grilluję na rozgrzanym ruszcie lub na patelni grillowej przez około 10 minut z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia i pokazania się charakterystycznych ciemnych pasków. Cukinia powinna być miękka, ale nadal jędrna. Podaję jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie, najlepiej w towarzystwie wyrazistych sosów np. tzatziki, czosnkowego, jogurtowo-ziołowego.
0 comments:
Prześlij komentarz