Jakiś czas temu zamieszczałam na blogu nasz ulubiony przepis na kotlety jajeczne, które chyba przypadły także Wam do gustu ponieważ cieszyły się dość dużą popularnością. Dziś prezentuję kolejny pomysł na wegetariańskie, bezmięsne kotlety tym razem jajeczne z pieczarkami. Są równie smaczne i bardzo proste do przygotowania, smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Kilka prostych składników i danie gotowe. Do tego świetnie będą pasować ziemniaki, kasza czy kluski oraz koniecznie dobra domowa surówka.
Składniki:
na 8-10 kotlecików
5 jajek ugotowanych na twardo
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
masło klarowane do smażenia
pieprz, sól do smaku
Pieczarki oczyszczam i wraz z cebulą kroję w drobną kostkę. Pieczarki oraz cebulę podsmażam na maśle klarowanym doprawiając solą i pieprzem. Pozostawiam do ostygnięcia. Do dużej miski dodaję jajka pokrojone w drobną kostkę, pieczarki z cebulą, posiekaną zieleninę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, surowe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości, aby masa po wymieszaniu była dobrze zawiązana. Całość mieszam i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem do smaku. Z tak przygotowanej masy formuję niewielkie kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
0 comments:
Prześlij komentarz