Grzanki z awokado, rukolą i jajkiem sadzonym to świetny pomysł na smaczne, sycące i pyszne śniadanie. Możecie je także przygotować na obiad albo lekką kolację, myślę, że spokojnie Was nasycą :) Dziś na blogu pojawił się przepis na domowy chleb czystoziarnisty i to właśnie kromki takiego pieczywa wykorzystałam do zrobienia moich grzanek. Oczywiście świetnie sprawdzi się tutaj również bagietka albo inne ulubione pieczywo. Grzanki są pyszne, koniecznie przygotujcie sobie przy najbliższej okazji takie śniadanie:)
Składniki:
na 2 duże grzanki
2 kromki ulubionego pieczywa
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
pieprz, sól do smaku
2 jajka
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
oliwa do smażenia
Awokado obieram ze skóry, pozbawiam pestki, kroję w mniejsze kawałki i miksuję razem z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję także sok z limonki, mieszam na jednolitą pastę. Kromki chleba opiekam w tosterze lub na patelni grillowej. Na drugą patelnię wlewam małą ilość oleju, wbijam jajka i smażę na małym ogniu, aż będą od spodu rumiane, a białko zetnie się na wierzchu, żółtko powinno pozostać płynne. Grzanki smaruję pastą z awokado, przekładam usmażone jajka, ozdabiam rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Podaję od razu po przygotowaniu. Takie grzanki są pyszne, koniecznie spróbujcie! :)
0 comments:
Prześlij komentarz