Bardzo prosty do przygotowania chleb składający się z samych ziaren. Podobny przepis znajdziecie już na blogu w tym miejscu. Tym razem jednak pokusiłam się o inne nasiona i bakalie, chleb wyszedł w smaku jeszcze lepszy. Do masy dodałam syrop daktylowy od Sam z natury, który zaraz obok syropu klonowego jest naszym ulubionym dodatkiem do śniadań na słodko :)
@Sam z natury #9
Składniki:
Składniki:
na formę 12 cm x 25 cm
składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
3/4 szklanki siemienia lnianego
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki orzechów nerkowca (lub innych ulubionych)
3 łyżki nasion chia
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżki syropu daktylowego (z agawy lub klonowego)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1, 5 szklanki letniej wody
Wszystkie składniki suche umieszczam w dużej misce i dokładnie ze sobą mieszam. Olej kokosowy łączę z syropem daktylowym oraz letnią wodą. Mokre składniki dodaję do suchych i bardzo dokładnie mieszam. Całość odstawiam na godzinę, żeby płatki i nasiona wchłonęły płyn. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam przygotowaną masę, dociskam aby nie było wolnej przestrzeni i równam wierzch. Chlebek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 50-60 minut. Następnie wyciągam go z piekarnika i pozostawiam w formie do lekkiego przestygnięcia, po czym bardzo delikatnie wyciągam wraz z papierem do pieczenia i przekładam na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Chleb kroję ostrym nożem do pieczywa kiedy dokładnie ostygnie, wcześniej krojony będzie się kruszył. Przechowuję do 2-3 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku. Moim zdaniem na drugi dzień smakuje o wiele lepiej, dlatego zawsze piekę go na wieczór i jem na śniadanie.
0 comments:
Prześlij komentarz