3 BIT to doskonałe ciasto na każdą okazję. Jest to mój sprawdzony, bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, a na efekt najlepiej poczekać jeden dzień, dlatego robię je zawsze na dzień przed podaniem. Tak naprawdę im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejsze! Ciasto jest dość słodkie, bowiem zawiera masę krówkową. Dlatego staram się, aby pozostałe masy nie były przesłodzone. 3 BIT bardzo często pojawia się w naszym domu na rodzinnych imprezach czy spotkaniach. Wszyscy go uwielbiają, więc jest to taki must have każdej uroczystości.
Składniki:
na formę prostokątną o wielkości 25 cm x 35 cm (ok. 20 porcji)
ok. 450 g herbatników (na każdą warstwę 20-25 herbatników)
1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g)
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki wrzątku (zamiennie 2 śmietan-fixy)
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
2 budynie waniliowe + 700 ml mleka
100 g masła w temperaturze pokojowej
Zaczynam od przygotowania gęstego budyniu z proporcji w przepisie. Budynie mieszam z połową szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowuję. Na gotujące się mleko wlewam budynie i gotuję cały czas mieszając. Gotowy budyń pozostawiam do ostygnięcia.
Na dnie formy układam pierwszą warstwę herbatników, tak aby cała powierzchnia była nimi wypełniona. Na to wykładam masę krówkową (można ją lekko podgrzać wsadzając puszkę z masą na kilka minut do gotującej się wody, będzie wtedy lepiej się rozprowadzać) i ponownie układam kolejną warstwę herbatników. W kolejnym kroku miękkie masło ucieram mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodaję stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń. Miksuję do uzyskania jednolitego kremu maślano-budyniowego. Na herbatniki wykładam masę budyniową, a na nią wykładam ostatnią warstwę herbatników. Zimną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder oraz śmietan-fixy lub przestygniętą i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta, posypuję startą na drobnych oczkach tarki czekoladą oraz pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wstawiam do lodówki, na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Podaję schłodzone, najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! :)
0 comments:
Prześlij komentarz