Pyszne placuszki z ricotty według przepisu Nigelli Lawson. Są bardzo podobne do pancakesów, jednak dużo bardziej puszyste i delikatne. W smaku przypominają małe, smażone serniczki. Najlepiej smakują z owocami albo syropem klonowym. Dodanie substancji słodzącej do samej masy jest opcjonalne, uwzględnijcie to zgodnie ze swoim smakiem. Jedni bowiem wolą placki mniej słodkie, a inni lubią bardzo słodkie :) Idealne na śniadanie albo słodki podwieczorek.
na ok. 20 placuszków
250 g serka ricotta
2 duże jaja - osobno białka, osobno żółtka
125 ml mleka (1/2 szklanki)
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki cukru, syropu klonowego, ksylitolu itp. (opcjonalnie)
dodatkowo kilka łyżek oleju do smażenia
Do miski dodaję ricottę, żółtka, mleko, syrop klonowy (lub inną substancję słodzącą). Mieszam wszystko za pomocą rózgi albo trzepaczki. Teraz dodaję olej i ponownie mieszam, kolejno dosypuję mąkę oraz proszek do pieczenia, łączę składniki ze sobą. Na koniec ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodaję do masy i mieszam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i nakładam łyżką porcje ciasta. Smażę z obu stron na niewielkim ogniu na złocisto (króko, ok.1-2 minuty). Każda kolejna partia placków będzie się coraz szybciej smażyć. Placuszki najlepiej smakują na ciepło podane ze świeżymi owocami, cukrem pudrem albo syropem klonowym.
0 comments:
Prześlij komentarz