Szybkie ciastka owsiane dla dzieci, składające się zaledwie z kilku składników. Proste w przygotowaniu, poradzi sobie z nimi każdy :) Ciastka są bez dodatku jajek, mleka, masła. Głównym łącznikiem jest tutaj banan, dlatego ważne, abyśmy wybrali dojrzałe owoce, które są naturalnie słodkie. Bardzo często przygotowuję te ciastka w wersji bazowej z samych bananów i płatków, tym razem dzieciom dorzuciłam do smaku żurawinę, cynamon i łyżeczkę oleju kokosowego. Wybrałam taki dobrej jakości, o pysznym kokosowym posmaku, czyli nierafinowany ;) Od razu Was uprzedzam - te ciastka nie są kruche, ponieważ nie zawierają w sobie masła. Są takie bardziej gumowe, ale dzieciakom przyjemnie się je gryzie, w szczególności starszemu :) Młodszy Leon zazwyczaj kruszy je na małe kawałki, w ten sposób najwygodniej Mu się je ciacha. Najlepsze na spacer albo do podgryzania w czasie zabawy :)
Gabriel, 3 lata :) |
CIASTECZKA OWSIANE DLA DZIECI
Od kiedy podawałam?
Powyżej 10 miesiąca
Składniki:
na ok. 15 ciasteczek
3 średniej wielkości dojrzałe banany (takie są naturalnie słodkie)
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych (lub trochę więcej)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
1 łyżeczka oleju kokosowego (dobrej jakości, u mnie nierafinowany)
Banany obieram ze skórki, dzielę na mniejsze części, przekładam do miski i rozgniatam widelcem na papkę lub miksuję blenderem. Ważne, aby banany były dojrzałe, najlepiej już z lekko czarną skórką, są one wtedy najsłodsze. Kolejno dodaję cynamon, olej kokosowy, posiekaną drobno suszoną żurawinę (można dać w całości) oraz płatki owsiane. Wszystko mieszam, jeżeli jest potrzeba należy dodać więcej płatków owsianych (1-2 łyżki). Masa powinna być zwarta. Całość pozostawiam na ok. 10 minut, aby płatki trochę spęczniały. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C, blachę wykładam papierem do pieczenia, w dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczam i układam w odstępach na blasze. Ciasteczka piekę przez ok. 12-15 minut, powinny się przyrumienić. Po upieczeniu delikatnie przekładam je na metalową kratkę-ruszt, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję do 2-3 dni w zamkniętym pojemniku.
Inne przepisy dla dzieci znajdziesz tutaj oraz tutaj, a więcej inspiracji także na Naszym Instagramie.
Tutaj Leon, 13 miesięcy :) |
0 comments:
Prześlij komentarz