Na dworze robi się coraz cieplej, dni są coraz dłuższe, coraz częściej świeci słońce. Wiosna to czas wielkich porządków po zimie. Nabieramy energii, chcemy aby nasze otoczenie było świeże i piękne jak widok za oknem. W tym czasie zaczynamy też dokładniej przyglądać się sobie oraz swojej diecie. Wiele osób stawia sobie za cel zrzucenie zbędnych kilogramów, jeszcze inne osoby starają się wprowadzić zmiany w swoim menu. Dlatego dziś przychodzę do Was z trzema propozycjami pożywnych, sycących koktajli w wersji fit. Koktajli, które po za swoimi właściwościami zdrowotnymi oraz smakowymi z powodzeniem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Każdy z nich świetnie sprawdzi się jako energetyczne śniadanie, zdrowy lunch albo lekka kolacja.
W przygotowaniach pomagał mi blender butelkowy marki MPM MBL-20 quick-easy, który sprawił, że było to szybkie i przyjemne. Jest to dla mnie dużym plusem biorąc pod uwagę, że jestem mamą dwójki Maluchów, które ciągle kręcą się pod nogami. Mamą, która wciąż walczy o odzyskanie figury sprzed ciąży oraz która stara się świadomie odżywiać siebie i rodzinę :)
Blender MPM quick&easy |
W szybkim przygotowaniu koktajli udział mają ostre noże ze stali nierdzewnej, które poradzą sobie z najbardziej twardymi owocami oraz warzywami (np. surowy burak czy seler naciowy, które znajdziecie w moich poniższych przepisach w ok. 30 sekund były świetnie zmiksowane na gładki koktajl z pozostałymi składnikami).
Jak to działa? Wrzucamy owoce i warzywa do butelki zaczynając od płynnych składników (woda, mleko, sok itp.) zakręcamy tą końcówką z nożykiem, obracamy i wstawiamy w silniczek. Naciskamy guzik, trzymamy zazwyczaj ok. 30 sekund i gotowe :) Jeżeli coś nie chce się zmiksować wyciągamy butelkę, chwilę nią potrząsamy i ponownie wsadzamy w silniczek.
Jakie jeszcze zalety ma blender butelkowy MPM?
→ robię w nim koktajle, smoothie, musy.
→ bez problemu radzi sobie z twardymi owocami oraz warzywami, a także kostkami lodu.
→ łatwo się myje, można to robić z pomocą zwykłej szczotki jak do butelek dla dzieci.
→ dzięki temu, że jest niewielkich rozmiarów zajmuje mało miejsca, u Nas stoi cały czas na blacie kuchennym w każdej chwili gotowy do działania ;)
→ świetną opcją są też butelki, które po zmiksowaniu składników można zabrać ze sobą (nie trzeba przelewać itp.). Zakrętki są w 100% szczelne, a sam dziubek z którego pijemy jest wygodny w użyciu.
Jeżeli jesteście osobami aktywnymi, lubicie zdrowe i świadome odżywianie lub wręcz przeciwnie chcecie wprowadzić do swojej diety jakieś zmiany to gorąco polecam Wam tego typu blender. Jego wielkim plusem jest to, że można przygotować koktajl w kilka chwil, bez przelewania i brudzenia zbędnych naczyń zabrać go ze sobą na trening, do pracy albo na spacer z dzieckiem.
Poniżej znajdziecie dane techniczne sprzętu oraz moje trzy przepisy na koktajle, które przygotowałam z użyciem blendera MPM.
Część główna z silnikiem |
Nakładka z nożykiem |
Koktajl gotowy do zabrania ze sobą na wynos. |
Funkcje blendera:
→ do przyrządzania i przechowywania świeżych koktajli z owoców i warzyw, koktajli mlecznych oraz proteinowych,
→ napoje gotowe do zabrania bezpośrednio po zmiksowaniu,
→ obudowa z wygodnym uchwytem,
→ nóż ze stali nierdzewnej,
→ nóżki antypoślizgowe,
Wyposażenie:
→ dwie wymienne butelki o pojemności 600 ml każda, z tworzywa niezawierającego bisfenolu
(BPA free).
→ dwie hermetyczne nakrętki z otworem do picia i uchwytem do przenoszenia butelek
Parametry:
→ zasilanie 220-240 V 50/60 Hz
→ moc: 250 W
_________________________________________________________________________________
3 pomysły na FIT KOKTAJLE z użyciem blendera butelkowego MPM MBL-20
1. KOKTAJL Z RUKOLI, MANGO I KIWI
Składniki umieszczone w blenderze przed zmiksowaniem |
W trakcie miksowania |
Gotowy koktajl:) |
1 duża lub 2 małe porcje (łącznie ok. 400 ml)
Co Nam będzie potrzebne?
💚2 garście umytej i osuszonej rukoli
💚1 dojrzałe mango
💚1 kiwi
💚1 mały dojrzały banan
💚1 szklanka soku z pomarańczy
Rukolę myję i osuszam. Mango oddzielam od pestki, pozbawiam skóry, miąższ kroję w kostkę. Kiwi i banana obieram, kroję w plastry lub także w kostkę. Do blendera dodaję sok z pomarańczy, następnie rukolę oraz owoce. Butelkę zakręcam, umieszczam w blenderze i miksuję przez około 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przelewam do wysokich szklanek i od razu podaję.
________________________________________________________________________________
2. SYCĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z SUROWYM BURAKIEM I NASIONAMI CHIA
Koktajl truskawkowo-buraczany, pyszny!:) |
SYCĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z SUROWYM BURAKIEM I NASIONAMI CHIA
2 średnie porcje (łącznie ok. 500 ml)
Co Nam będzie potrzebne?
💓10 średniej wielkości truskawek
💓1 średniej wielkości surowy burak
💓2 łyżeczki nasion chia
💓1 łyżka syropu klonowego
💓300 mleka roślinnego u mnie ryżowe
Truskawki myję, osuszam, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Buraka obieram i kroję w kostkę. Do blendera butelkowego wlewam mleka ryżowe, kolejno dodaję syrop klonowy, nasiona chia, buraka oraz truskawki. Miksuję pulsacyjnie ok. 30-45 sekund, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przelewam do szklanek i od razu podaję lub w zależności od potrzeb zakładam obudowę z uchwytem i zabieram ze sobą na wynos, np. do pracy jako drugie śniadanie.
_________________________________________________________________________________
3. KOKTAJL OWSIANO-SZPINAKOWY
ZIELONY KOKTAJL MOCY
Co Nam będzie potrzebne?
na 2 średniej wielkości porcje (łącznie ok. 500 ml)
💚2 garście umytego i osuszonego szpinaku
💚1 duży, dojrzały banan (taki jest najsłodszy)
💚1 gałązka selera naciowego
💚2 łyżki płatków owsianych
💚sok z 1/2 limonki
💚opcjonalnie łyżka ulubionej substancji słodzącej
💚ok. 300 ml mleka roślinnego lub krowiego
W pojemniku blendera umieszczam kolejno mleko, sok z limonki, płatki owsiane, seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, umyty i osuszony szpinak oraz pokrojonego banana. Butelkę szczelnie zamykam, umieszczam w blenderze i miksuję, aż koktajl będzie miał jednolitą konsystencję. Koktajl przelewam do wysokich szklanek i od razu podaję.
0 comments:
Prześlij komentarz