Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw jest banalnie prosta do przygotowania, pasuje to wszelkiego rodzaju mięs, kotletów oraz ryb. W swej prostocie zachwyca smakiem, jest pyszna. Zazwyczaj przygotowuję ją z większej ilości składników i później podjadam między posiłkami kiedy złapie mnie 'mały głód' albo serwuję na kolację jako dodatek do kanapek :)
Chyba wszyscy lubimy popularną surówkę coleslaw z białej kapusty, jej nieco inna wersja, bardziej kolorowa jest również świetna. Koniecznie wypróbujcie przepis, a inne pomysły na surówki znajdziecie w tej zakładce.
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości czerwone jabłko
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Z kapusty zdejmuję nieładne zewnętrzne liście, a następnie szatkuję ją bardzo drobno - nożem lub szatkownicą. Przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny oraz posypuję delikatnie solą i odstawiam na bok, aby nieco zmiękła. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Jabłko kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, po czym trę je na tarce o grubych oczkach. Marchew obieram i również ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę siekam w bardzo drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładam do miski z kapustą i mieszam. Teraz dodaję do smaku cukier, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli oraz majonez, musztardę i jogurt naturalny. Całość ponownie mieszam, sprawdzam jeszcze czy odpowiada mi smak i przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Wszystkie składniki przekładam do miski z kapustą i mieszam. Teraz dodaję do smaku cukier, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli oraz majonez, musztardę i jogurt naturalny. Całość ponownie mieszam, sprawdzam jeszcze czy odpowiada mi smak i przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
0 comments:
Prześlij komentarz