Klasyczna, najlepsza sałatka na domowe imprezy :) Bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga zbyt wiele czasu i pracy. Przy tym wszystkim jest niezwykle smaczna i w błyskawicznym tempie znika ze stołu. Warstwowa sałatka z kurczakiem, kukurydzą, ogórkiem oraz kapustą pekińską znana chyba każdemu :)
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
2-3 łyżki przyprawy kebab-gyros (kupna lub domowa)
puszka kukurydzy
5 średniej wielkości ogórków konserwowych (lub domowych kiszonych)
2 średniej wielkości cebule
1/2 kapusty pekińskiej
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
ketchup
1 łyżka oleju roślinnego
Kurczaka kroję w dość drobną kostkę, posypuję przyprawą gyros i mieszam w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem. Na rozgrzaną patelnie dodaję olej, po chwili dorzucam mięso i podsmażam kurczaka do momentu, aż z wierzchu będzie chrupiący, a w środku miękki i soczysty. Po usmażeniu pozostawiam go do ostygnięcia. Kukurydzę odsączam z zalewy, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Kapustę pekińską dość drobno siekam. Majonez łączę z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszam.
W misce układam warstwowo:
mięso
ketchup
cebula
ogórki
majonez+jogurt+czosnek
kukurydza
ketchup
kapusta pekińska
Moje rady:
→Jeżeli nie lubisz czosnku pomiń go i zrób warstwę samego majonezu.
→Dla bogatszego smaku i lepszej kolorystyki możesz zrobić warstwę czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, a wierzch sałatki posypać startym żółtym serem.
→Powyższe ilości składników potraktuj orientacyjnie, wszystko tak naprawdę zależy od wielkości użytej miski, a najlepsza będzie przezroczysta z płaskimi lub lekko skośnymi ściankami.
Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce, smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz