Pyszne, delikatne placuszki, które można przygotować w Walentynki na śniadanie Ukochanej Osobie. Podane z owocami i syropem klonowym prezentują się efektownie, a przy tym są bardzo smaczne :)
Składniki:
na ok. 20 małych placuszków
225 twarogu półtłustego (lub serka twarogowego)
3 średniej wielkości jajka (osobno białka i żółtka)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru/syropu klonowego lub innej substancji słodzącej
do podania:
świeże owoce, cukier puder, syrop klonowy
Białka dokładnie oddzielam od żółtek. W misce widelcem rozgniatam twaróg, dodaję do niego żółtka, syrop klonowy oraz mąkę, mieszam. Na koniec ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łączę z pozostałymi składnikami łyżką. Smażę na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Łyżką nakładam małe porcje ciasta, kiedy pojawią się charakterystyczne pęcherzyki przekładam placuszki na drugą stronę i ponownie chwilę smażę. Podaję z ulubionymi dodatkami, nasze najlepsze to cukier puder, świeże owoce i syrop klonowy, smacznego :)
Na podstawie tego przepisu.
0 comments:
Prześlij komentarz