Zupa krem cebulowa to prawdziwa petarda wśród wszystkich kremów jakie jadłam, przygotowuję i serwuję najbliższym! Wszyscy ją po prostu uwielbiają, jest bardzo aromatyczna, jedwabista, a przy tym wszystkim tania, łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna zarówno na obiad, na kolację czy też spotkanie w gronie najbliższych ;) Tak naprawdę zupę cebulową przygotowuję na kilka różnych sposobów, dziś prezentuję tą wersję, która jest najlepsza w swej prostocie. Sekretem mojej cebulowej jest duszenie cebuli na maśle dobrej jakości (takie z zawartością tłuszczu min. 82%, zawsze jest napisane na opakowaniu), obecność ziemniaków, które bardzo fajnie zagęszczają zupę i sprawiają, że jest aksamitna oraz na koniec dodatek słodkiej śmietany kremówki. To nasza idealna cebulowa, spróbuj przygotować, mam nadzieję, że również staniesz się jej fanem ;)
Składniki:
na 3-4 porcje
900 g cebuli
4 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki masła (zawartość tłuszczu min. 82%)
ok. 1 litr bulionu lub wody
sól, pieprz do smaku
szczypta tymianku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
50 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
do podania:
tarty ser żółty
domowe grzanki lub groszek ptysiowy
posiekana natka pietruszki
Zupę przygotowuję w dużym garnku z grubym dnem. Cebulę obieram, siekam w piórka i duszę na roztopionym maśle, aż stanie się szklista. Często mieszam, należy uważać, aby się nie przypaliła. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i zalewam ok. 1 l wody lub więcej tak, aby warzywa były przykryte płynem. Teraz dodaję do smaku wszystkie przyprawy i pod przykryciem gotuję zupę ok. 15-20 minut. Na koniec dodaję słodką śmietankę i miksuję całość na krem. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Podaję w małych miseczkach, z domowymi grzankami, tartym serem żółtym i posiekaną natką pietruszki. Jest pyszna :) smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz