Marchewka duszona na maśle

Marchewka duszona na maśle to przepyszny dodatek do obiadu :) Bardzo fajnie komponuje się z ziemniakami i kotletem, będzie pasować do wszelkich klopsów, pulpetów itp. Jest lekko słodka, osnuta delikatnym sosem. Naszym zdaniem zdecydowanie jeden ze smaczniejszych dodatków do dania głównego biorąc pod uwagę niewielką ilość składników oraz łatwość przygotowania. Tak naprawdę ciężko jest tutaj podać ścisłe proporcje, w między czasie smakujcie całość i ewentualnie doprawcie pod swój smak :) gorąco polecam!

Składniki:

ok. 600-700 g obranej marchewki
ok. 1, 5 szklanki wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła 
1 łyżka cukru (można podmienić na syrop klonowy)
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki zimnej wody 

Marchewkę kroję w talarki lub w kostkę. Przekładam do rondelka, dodaję łyżkę cukru, łyżkę masła i podlewam wodą, aby cała marchewka była nią pokryta (ok.1-1, 5 szklanki). Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Powinno to potrwać ok. 25-30 minut, marchewka nie powinna się rozgotować. Teraz dodaję do smaku świeżo mielony pieprz, szczyptę soli, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jeszcze jedną łyżkę masła, mieszam. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozprowadzam mąkę pszenną tak, aby nie było grudek i dodaję do rondelka. Całość ponownie mieszam, jeszcze chwilę gotuję na małym gazie, podaję na ciepło jako dodatek do obiadu :) 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz