Cześć! Dziś mam dla Was przepis na absolutnie mistrzowską sałatkę ryżową z kurczakiem teriyaki, warzywami i tofu w sezamowej panierce. Genialne połączenie smaków, mnóstwo kolorów i aromatów, to wszystko znajdziecie w tej jednej sałatce, którą w łatwy i szybki sposób może przyrządzić każdy z Nas w swojej kuchni. Taka sałatka idealnie nadaje się na obiad czy też lekką kolację, a ja polecam przygotować ją także na domową imprezę lub spotkanie w gronie przyjaciół :)
Jeżeli tak jak ja lubicie pikantny smak marynowanych mięs, wykorzystajcie połączenie marynaty teriyaki Kikkoman z syropem klonowym. Dzięki temu filety z piersi kurczaka będą miały zdecydowany, wyrazisty smak.
Aby uczta była w pełni satysfakcjonująca ryż basmati i sos do sałatki przygotujcie z dodatkiem klasycznego sosu sojowego Kikkoman, który powstaje w procesie warzenia według tradycyjnej receptury i tylko z czterech składników, tj. ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Wyróżnia go przejrzysty, ciemnobursztynowy brąz i głęboki, niepowtarzalny aromat.
Dla osób, które na co dzień dbają o niski poziom soli w swojej diecie, dobrym wyborem będzie sos sojowy Kikkoman Less Salt, który zawiera o 43% mniej soli aniżeli jego klasyczna wersja. W specjalnym procesie z sosu usuwana jest prawie połowa zawartej w nim soli, jest to więc optymalne rozwiązanie dla każdego, kto przykłada znaczenie do diety ubogiej w sól. Co najważniejsze - naturalnie warzony sos sojowy o 43% niższej zawartości soli w niczym nie ustępuje oryginałowi, w dalszym ciągu wyczuwalna jest jedyna w swoim rodzaju pełnia aromatu.
Jak Wam się podoba zestawienie tylu smaków i aromatów w jednej sałatce?
Przygotowujecie podobne we własnej kuchni?
Aby uczta była w pełni satysfakcjonująca ryż basmati i sos do sałatki przygotujcie z dodatkiem klasycznego sosu sojowego Kikkoman, który powstaje w procesie warzenia według tradycyjnej receptury i tylko z czterech składników, tj. ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Wyróżnia go przejrzysty, ciemnobursztynowy brąz i głęboki, niepowtarzalny aromat.
Dla osób, które na co dzień dbają o niski poziom soli w swojej diecie, dobrym wyborem będzie sos sojowy Kikkoman Less Salt, który zawiera o 43% mniej soli aniżeli jego klasyczna wersja. W specjalnym procesie z sosu usuwana jest prawie połowa zawartej w nim soli, jest to więc optymalne rozwiązanie dla każdego, kto przykłada znaczenie do diety ubogiej w sól. Co najważniejsze - naturalnie warzony sos sojowy o 43% niższej zawartości soli w niczym nie ustępuje oryginałowi, w dalszym ciągu wyczuwalna jest jedyna w swoim rodzaju pełnia aromatu.
Jak Wam się podoba zestawienie tylu smaków i aromatów w jednej sałatce?
Przygotowujecie podobne we własnej kuchni?
Kolorowa sałatka ryżowa z kurczakiem teriyaki i tofu |
KOLOROWA SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM TERIYAKI I TOFU
Składniki:
na 2 porcje
100 g ryżu basmati
2 małe filety z piersi kurczaka
5 łyżek stołowych marynaty teriyaki Kikkoman
3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
1 czerwona papryka
1/2 małej czerwonej papryczki chili
1/2 pęczka cebulki dymki
150 g ananasa (świeży lub z puszki)
100 g grzybów shiitake (świeże lub marynowane)
100 g naturalnego tofu w kostce + 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli
2 łyżki sezamu
1-2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
50 ml soku ananasowego
2 łyżki stołowe octu ryżowego
1 limonka
pieprz, sól do smaku
pieprz, sól do smaku
Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wsypuję jedną łyżkę sezamu i dość często mieszając prażę na złocisto. Następnie przekładam go na talerz, aby ostygł. Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski, przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku, dodaję naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli i odstawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby się zamarynowało. Po tym czasie pozostały sezam umieszczam w miseczce i panieruję w nim kostki tofu, które smażę na złocisto na niewielkiej ilości oleju roślinnego, odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostawiam do ostygnięcia.
Piersi z kurczaka myję i osuszam. Do miski dodaję łyżkę syropu klonowego i marynatę teriyaki, dokładnie mieszam. Mięso wkładam do przygotowanej marynaty na ok. 15 minut. W tym czasie gotuję ryż według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego. Po ugotowaniu pozostawiam do ostygnięcia. Mięso po wskazanym upływie czasu odsączam z nadmiaru marynaty i smażę z każdej strony po 10 minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego.
Warzywa myję i oczyszczam. Szczypior wraz z cebulką drobno siekam, papryczkę chili pozbawiam pestek i również drobno siekam. Ananasa kroję w kostkę, paprykę oraz oczyszczone grzyby w paski.
Sok z ananasa łączę z octem ryżowym oraz pozostałym sosem sojowym.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszam z dressingiem i przekładam na głębokie talerze. Dodaję filety pokrojone w paski, posypuję drobno posiekanym szczypiorem oraz prażonym sezamem. Serwuję od razu po przygotowaniu, z cząstkami limonki, smacznego :)
Warzywa myję i oczyszczam. Szczypior wraz z cebulką drobno siekam, papryczkę chili pozbawiam pestek i również drobno siekam. Ananasa kroję w kostkę, paprykę oraz oczyszczone grzyby w paski.
Sok z ananasa łączę z octem ryżowym oraz pozostałym sosem sojowym.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszam z dressingiem i przekładam na głębokie talerze. Dodaję filety pokrojone w paski, posypuję drobno posiekanym szczypiorem oraz prażonym sezamem. Serwuję od razu po przygotowaniu, z cząstkami limonki, smacznego :)
Sałatkę bezpośrednio przed podaniem skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki |
Wpis powstał przy współpracy z marką Kikkoman.
0 comments:
Prześlij komentarz